Технологията за производството на сирене със сирище включва използването на специален метод за преработване на млякото, към което се добавя специфичен ензим, който се образува в стомаха на новородено теле.
Той допринася за естествената ферментация на млечните продукти и придава специален деликатен аромат и гъста текстура.
Поради особеностите на технологичния процес производството на сирищни ензими в големи количества е невъзможно. За да бъде извлечено веществото, телешкият стомах се надува с въздух и се изсушава. Полученият краен продукт представлява бял твърд прах. Производството му е изключително трудоемко и скъпо, поради което са разработени различни аналози.
Изкуствено производство на микробна маса за ферментация е възможно при използване на плесенни бактерии и гъби. Този неживотински вариант прави възможна употребата му и от вегетарианци, а биотехнологията гарантира по-лесен и евтин производствен процес.
Животинско сирище ще откриете в твърдо и течно състояние или под формата на паста в аптеки и мандри.
Зеленчуково и микробно сирище може да потърсите в магазини, специализирани в продажбата на натурални продукти или да поръчате онлайн.
Вижте как да си приготвите лесно и вкусно домашно сирене или домашен кашкавал.
Коментари