Когато приготвяме домашно сладко, една от честите съставки, за която се питаме кога точно да я добавим, е лимонтузуто. Тази на пръв поглед дребна добавка всъщност играе важна роля както за вкуса, така и за съхранението на сладкото. Тук ще разгледаме вепроса кога точно е най-подходящият момент да се добави лимонтузуто.
Лимонтузу, познато още като лимонена киселина, е натурална киселина, която се среща в цитрусовите плодове. В кулинарията се използва за подкиселяване, стабилизиране на цвета и удължаване на срока на годност на консервите.
Функцията на лимонтузуто в сладката
- Запазва цвета на плодовете – особено при светли плодове като ябълки, круши или праскови.
- Предотвратява кристализацията на захарта – което прави сладкото по-гладко.
- Подобрява консистенцията – лимонената киселина помага за желирането при плодове, бедни на естествен пектин.
- Удължава трайността – като създава по-неблагоприятна среда за развитието на микроби.
Кога точно се добавя лимонтузуто в сладкото
Най-добрият момент да се добави лимонтузуто, е в края на варенето, обикновено 1–2 минути преди свалянето на сладкото от огъня. Това е така, защото ако се сложи прекалено рано, киселината може да разруши структурата на плодовете и те да се разкашкат. Късното добавяне запазва свежестта на вкуса и структурата на плодовете.
Колко се слага
Обикновено се добавя около 1 чаена лъжичка лимонтузу на 1 кг плодове, но количеството може леко да варира според рецептата и киселинността на самите плодове.
Лимонената киселина е съществен елемент за доброто домашно сладко. Добавяйте я в самия край, за да получите най-добър вкус, цвят и трайност. И не забравяйте – сладкото е още по-хубаво, когато е приготвено с любов!
Вижте също колко сладко ще излезе от 1 кг ягоди, като и колко дълго да печете сладкото на фурна.
Коментари