Gotvach.bg»Съвети»Какво да правим с кожата на джолана

Какво да правим с кожата на джолана

Какво да правим с кожата на джолана
Снимка: Yordanka Kovacheva
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.

Когато купуваме свински джолан, често се фокусираме върху крехкото месо и богатия вкус, който той придава на яхнии, супи и печива. Но малко хора обръщат внимание на една от най-подценяваните части – кожата на джолана.

Обикновено тя бива просто отрязана и изхвърлена. Но ако знаете какво да правите с кожата на джолана, може да я превърнете в истински кулинарен шедьовър – или поне във вкусна добавка, която носи не само удоволствие, но и ползи.

Защо кожата от джолана е ценна

На пръв поглед кожата на свинския джолан изглежда като нещо жилаво, мазно и непривлекателно. Но в действителност тя е богата на колаген, който при термична обработка се превръща в желатин – съставка, която придава на бульоните плътност, а на кожата – хрупкавост при печене.

Освен това:

- Колагенът е полезен за стави, кожа и коса;

- Добре обработената кожа има дълбок умами вкус, който обогатява всяко ястие;

- Тя е икономична – използвате максимално всяка част от месото, което сте закупили;

- Може да се превърне във вкусен чипс, част от ястие или основа за желе.

Идеи за използване на кожата от джолана

1. Хрупкав свински чипс

Това е може би най-популярният начин за използване на кожата. Ето базова рецепта:

Необходими продукти:

Кожа от джолан

Сол

Малко оцет или лимонов сок

Приготвяне:

След бланширането нарежете кожата на ленти.

Подсушете я много добре – това е важно за постигането на хрупкавост.

Намажете с малко оцет и поръсете със сол.

Печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 45 минути или до златисто.

Оставете да изстине – при изстиване ще стане още по-хрупкава.

Подходяща е за аперитив, за салати, за сервиране с яйца или върху кремсупа за контраст.

2. Желиран бульон / домашна аспик основа

Кожата от джолан е идеална за варене на желиран бульон, особено в комбинация с кости.

Какво ви трябва:

Кожа от джолан

Свински или телешки кости

Зеленчуци (лук, морков, целина)

Подправки (дафинов лист, черен пипер, бахар)

Как се прави:

Поставете всички продукти в тенджера и залейте със студена вода.

Варете поне 4-6 часа на слаб огън.

Прецедете, охладете и оставете в хладилник.

Ще получите натурален желеобразен бульон – чудесен за студени ястия, пълнени яйца, заливки, или дори за употреба при болест и възстановяване.

3. Добавка към боб или леща

Малко парченце свинска кожа може да направи класическия боб със застройка още по-наситен.

Съвет: Нарежете я на кубчета и я добавете в тенджерата заедно с месото или наденицата.

4. Домашна пача

Кожата от джолана може да бъде основа за свинска пача – заедно с уши, език и крачета. Варите всичко заедно и получавате класическия български деликатес, подходящ за зимата;

5. Фалшива „мас“ от кожа

Ако обработите кожата на ситно и я запържите дълго на слаб огън, мазнината ще се отдели, а остатъкът ще стане като пръжки. Получавате домашна свинска мас с остатъчен вкус, която може да ползвате за готвене или печене на хляб, а остатъкът да използвате в пълнежи, питки или картофени манджи.

Съхранение

Кожата на джолана може да се съхранява по следните начини:

- Замразена – почистена и нарязана, в плик или контейнер, до 6 месеца;

- Сушена – ако я изсушите в дехидратор, може да я съхранявате в буркан и след това да я пържите;

- В буркан със сол – в селските кухни това се практикува от години.

Кожата на джолана е един от онези продукти, които се пренебрегват незаслужено. С малко търпение и познание тя може да се превърне в нещо специално – независимо дали я сервирате като чипс, използвате за бульон или я включите в традиционни рецепти. Вместо да я изхвърляте, дайте ѝ шанс да покаже на какво е способна.

Следващият път, когато приготвяте джолан – погледнете на кожата му с нови очи. Може би именно тя ще ви донесе най-голямото удоволствие.

Вижте още вкусни предложения за телешки джолан и нашата любима колекция за джолан с картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен