Когато става дума за ястия с охлюви, мненията са полюсни и средно положение няма. Или се влюбвате доживот в тези изтънчени френски деликатеси, или категорично отказвате да сложите в уста "това лигаво, слузесто нещо".
Ако сте от втората група, няма нужда да четете нататък, но ако сте почитатели на Охлюви пане или Печени охлюви по френски, то вадете лист и молив и си записвайте.
Месото на охлювите е изключително устойчиво на замразяване и размразяване, което позволява дълго време да бъдат съхранявани във фризер без това да се отрази на вкусовите им качества. Преди обаче да ги замразите, трябва да ги почистите отлично и по желание да ги сварите.
Почистването започва с дву-три дневно гладуване, на което трябва да подложите набраните охлюви. След това трябва отлично да ги изплакнете със студена вода, за да отстраните слузта.
Почистените охлюви се слагат в тенджера с вряла подсолена вода и са варят с подправки по избор да около 20 минути на силен огън. Котлонът се намалява и се оставят да къкрят още 60-80 минути, след което се почистват от черупките и задната част, заедно с месестото шнурче покрай нея.
След охлаждане се поставят в найлонови пликове или подходящи съдове и се замразяват.
Коментари