На Гергьовден по традиция се готви и се консумира агнешко месце. Едни предпочитат за хапнат печена агнешка плешка, други мераклии слагат на трапезата си цяло пълнено гергьовско агне, с ароматна плънка от агнешки дреболии.
Приготвянето на пълно гергьовско агне е истинско изкуство. Рецепти за него могат да се намерят из интернет, заедно с подроби описания на продукти и начин наприготвяне.
Но в почти всички рецепти количеството на сол не е уточнено и затова много начинаещи готвачи се притесняват колко сол да сложат на пълненото гергьовско агне.
Всъщност точен отговор на този въпрос няма. Количеството на сол се определя от големината на агнето, количеството на приготвената плънка, вида на използваната сол и най-вече - от вкуса на онези, които ще го консумират.
Препоръчително е агнешкото да се посоли непосредствено преди поставянето му във фурната, защото така месото няма да стане сухо, а ще запази своята сочност.
Съветваме ви да не прекалявате със солта, защото сол винаги може да се добави допълнително, но трудно, почти невъзможно е да се балансира вкусът на месото и плънката, ако сте прекалили с нея.
Разгледайте и нашите рецепти за агнешко за Гергьовден.
Коментари
Статията е много добре написана!
Баба и майка ми ме учеха навремето, че агне се соли умерено и задължително от вътрешната страна! И в плънката се слага мааалко повечко сол за да се осоли по-добре отвътре! Била съм 10 годишна, когато съм правила самичка пълнено печено агне!!!............ :D :D :D