gotvach.bg»Съвети»Как се прави застройка с мляко и яйце за супа?

Как се прави застройка с мляко и яйце за супа?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как се прави застройка с мляко и яйце за супа?

Различните застройки за супи са много характерни за българската кухня. Почти няма традиционна супа, на която да не слагаме някаква застройка. Това се прави, защото застройката придава плътност и завършеност на самата супа от една страна, а от друга - за да прикрие някои малки недостатъци на гозбата.

У нас се правят основно два вида застройки с яйце и мляко - т.нар. варена застройка и обикновена застройка с кисело мляко и жълтък.

Предимството на варената застройка е, че при нея яйцата се обработват термично и затова се смята за безопасна и масово се прилага в ученически столове и детски кухни.

Тя се приготвя с 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Продуктите се разбиват добре и сместа се загрява постепенно на котлон при непрекъснато бъркане. След това се добавя в супата, вари се 1-2 минути с нея и тенджерата се сваля от котлона. Единственият недостатък на тази застройка е, че прави супата много нетрайна.

Традиционната застройка с жълтък и кисело мляко не се подлага на термична обработка. При нея 1-2 жълтъка се разбиват с 1/2 ч.ч. кисело мляко, след което се разреждат постепенно с малко бульон от супата. Когато застройката се темперира, тя се прибавя постепенно в супата. Тази застройка е характерна за супа топчета или ароматна пилешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати