Какво е селъри?

Какво е селъри?

Напоследък става все по-модерно да се закусва с мюсли и между храненията да се хрупа здравословно селъри и други сурови зеленчуци.

Зад модерните чуждоезични термини се крият продукти и ястия, които са ни добре познати. И ако се отърсим от суетата, ще разберем, че мюслито е добре познатата ни овесена закуска, а селърито е нито повече, нито по-малко от обикновена целина.

Селъри е английското наименование на целината - зеленчук, който се радва на широка популярност по целия свят.

Тук е моментът да уточним, че има различни видове целина или селъри, като едните се отглеждат заради главестия си корен, докато при други се обръщка внимание на листната част и дръжките на листата.

В миналото целината е била позната на хората като лекарство, тя дори се споменава в медицински анали от 9 век.

През Средновековието този хрупкав зеленчук се разпространява из цяла Европа, а в началото на 20 век стъпва и в Америка.

У нас целината присъства в редица рецепти за супи и туршии. Тя може да се консумира и в суров вид, като особено популярни са салатите с целина.

Ако ви допадат специфичният вкус и аромат на този зеленчук, може да опитате и нашата супа от целина, както и невероятните кюфтета от целина.

Както вече споменахме, в световен мащаб се отглеждат различни видове целина, като у нас предпочитани са сортовете с главест корен.

Но селъритf, което американците толкова усърдно хрупат като част от диетата си и като пример за здравословно хранене, е от сорта паскал, който се отличава с дебели и месести дръжки.

На какво обаче се дължи тази популярност на селърито, респ. целината. Може би се досeщате вече, че в целината/селърито има доста малко калории. Същевременно има голямо количество баластни вещества, които засилват метаболизма и спомагат за понижаване на риска от рак на дебелото черво.

Хрупането на селъри ще достави на организма ви витамин A, фолиева киселина, калий, манган, ниацин, рибофлавин и редица други важни витамини и минерали. Освен това целината е богат източник на флавоноиди, с чиято помощ може да овладеете различни възпаления.

Ежедневният прием на целина или селъри е отлична профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, лошо храносмилане, проблеми с черния дроб и далака, също и повишава имунитета.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати