Позитивното усещане, което изпитваме, когато сме с близък човек, похапваме шоколад или научим добра новина, се дължи на едно вещество, което мозъкът ни секретира. С тава дума за серотонин или т.нар. хормон на щастие.
Серотонинът за първи път е изолиран през 1948 г. В човешкия организъм той се синтезира пряко от триптофан, който от своя страна е една от незаменимите аминокиселини, съдържащи се в белтъците.
Освен с приятни разходки и срещи с близки хора и приятели може да повишите настроението си и като консумирате определени храни, богати на триптофан. За да повишите настроението си и усещането за щастие трябва да похапвате месо, мляко, сирене, банани.
Белтъци, богати на триптофан, се съдържат още в риба, яйца, ядки, печените тиквени семки, слънчоглед, кафяв и червен ориз.
Коментари