Кошничките от тесто са доста оригинална идея за поднасяне на великденски яйца, за приготвяне на сладкиши, кремове и десерти. Те могат да бъдат оформени като истински сплетени кошнички от тесто или да играят самите те ролята на форми за сладкиши, но направени от тесто.
Ето и как да приготвите великденски кошнички от тесто. Замесвате твърдо тесто от 400 г брашно, 100 мл вода, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 50 мл олио и мед за глазиране.
Тестото се накъсва на топчета, от които се оформят фитили с дебелина около 1 см, които се намазват с олио. Приготвя се огнеупорна купа с диаметър 18-20 см, обръща се и дъното ѝ се намазва с олио и се покрива с хартия за печене.
Тестените фитили се използват, за да се изплете с тях кошницата. От два усукани фитила се оформя края на кошницата, като с други 2-3 усукани фитили се оформя дръжката, която се пече отделно. Тестената кошница се пече около 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато изстине се отстранява от купата.
Когато тестените кошници са предназначени за директна консумация, тогава те се правят от друго тесто. Например са сладките кошнички, които после може да напълните с яйчен крем или ванилов крем, ще са ви нужни 2 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио, ½ ч.ч. кисело мляко, ½ ч.л. сода и около 500 г брашно.
От тези продукти се замесва меко тесто, което се разпределя на малки топчета. Всяко топче се слага в предварително намазнена форма за кошнички (мъфини) или друг огнеупорен съд и внимателно се разстила и притиска към стените му.
Тези кошнички се пекат около 15-2о минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това се оставят да се охладят, преди да се напълнят с крем по избор.
Коментари