Как се прави течен карамел?

Една от основните съставки от арсенала на сладкаря, е карамелът.

Този продукт може да бъде приготвен в различни типове, но процесът на топене на захарта се основава на една и съща технология. Десертният компонент, изобретен преди няколко века, има богата история. В съгласие с латинския език, думата карамела буквално се превежда като захарна тръстика.

Подобен продукт от карамел е открит в древна Индия, получен от печени тръстикови стъбла. Основата съставка – захарта, през средните векове е била достъпна само за богатите хора.

Широко-мащабното производство на продукта в някои страни, като Франция, Великобритания и Америка, ни кара да смятаме, че те са основателите на производството на карамел, започнало още през XIV-XVI век - бонбони върху пръчки.

Видове карамел

Наличието в състава захарно вещество определя вида карамел, който може да бъде произведен от захароза, глюкоза, малтоза.

Различава се твърд, мек карамел и сос.

Важни критерии за добър карамел са цветът и вкусът. Карамелът трябва да е с красив, кехлибарено-кафяв цвят. Някои казват, че цветът трябва да е като цвета на стара монета.

Карамелът се приготвя почти до точката на изгаряне, но вкусът му остава сладък.

Течният карамел се произвежда от захар и вода и се използва като сос. Сухият карамел е по-твърд и се приготвя само от захар. Често се използва за приготвяне на бонбони, обвивки за ядки и плодове.

Следвайте тези прости инструкции и не се притеснявайте - карамелът изисква практика, а захарта е достъпна и евтина. Когато подготвяте течен карамел, трябва да вземете предпазни мерки, защото можете да се изгорите.

Течен карамел

3/4 чаши гранулирана захар (можете да използвате и бяла захар)

1/4 чаша вода

1/2 чаша сметана

1 ½ супени лъжици несолено масло

Какво ви е необходимо - тиган, дървена лъжица,ръкавици, дълги ръкави, престилка.

Пригответе тигана. Въпреки че не е необходимо специално оборудване, за да си направите карамел, използваният тиган трябва да е абсолютно чист и достатъчно дълбок. Ако планирате да добавите сметана към карамела, количеството карамел ще се увеличи.

Всички примеси в тигана или в кухненските прибори (лъжица, шпатула) могат да причинят нежелана реакция, наречена прекристализация. Прекристализацията е химичен процес, при който примесите и съединенията (захарите) се разтварят в разтворител (вода) и примесите или съединенията могат да се отделят от разтвора. Това означава образуване на силни съсиреци на захар.

Вземете предпазни мерки. Горещата захар може да се пръсне и да причини тежки изгаряния. Носете дрехи с дълги ръкави, престилка.

Смесете захарта и водата. Изсипете тънък слой захар на дъното на тигана. Залейте бавно и равномерно захарта с вода, за да покриете цялата захар. Не оставяйте сухи зони.

Използвайте само гранулирана захар. В кафявата захар и пудрата захар, има твърде много примеси, така че няма да получите карамел. Суровата захар също не се препоръчва.

Загрейте захарта. Пригответе захарта с вода на средна температура, докато захарта се разтвори. Внимателно следвайте процеса и разбъркайте тигана, ако забележите образуването на съсиреци. Повечето от съсиреците ще се стопят по време на процеса на нагряване.

За да предотвратите прекристализация, можете да покриете тигана с капак, докато захарта напълно се топи. Всички захарни кристали по стените на тигана ще паднат до дъното поради създадената кондензация.

Друг начин да се предотврати прекристализацията е да се добави малко количество (две капки) лимонов сок, вмомента, който захарта започне да се разтваря.

Загрейте захарта. Следете потъмняването на захарта. Когато на практика достигне точката на изгаряне и започне леко да се разпенва и пуши, незабавно отстранете от огъня.

Тъй като съдовете и фурната не винаги разпределят топлината равномерно, важно е процесът да бъде наблюдаван.

Добавете сметана и масло към карамела, за да спрете процеса на готвене и да охладите тигана. Разбъркайте на слаб огън. Готовият карамел съхранявайте в херметически затворен контейнер.

За да приготвите осолен карамелов сос, добавете 1/4 чаена лъжичка сол веднага щом карамелът се охлади до стайна температура.

За да направите ванилов карамелов сос, добавете 1 чаена лъжичка ванилов екстракт след отстраняване на карамел от огъня.

Внимавайте! Почистването на лепкавия тиган може да изглежда сложно, но е доста просто. Потопете тигана в топла вода или го напълнете с вода и го загрейте, докато заври. Варенето ще разтопи целия карамел.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати