Gotvach.bg»Съвети»Как се суши коприва?

Как се суши коприва?

Как се суши коприва?

Копривата е не само билка, но и един от любимите продукти в кухнята. Покаже ли се свежата коприва, веднага бързаме да приготвим ароматна коприва с яйца и сирене. А любителите на бирата с трепет си спомнят за онези невероятни печени кюфтета с картофи и коприва, които приготвяме всяка пролет.

Брането на коприва не е много приятно, защото листата на копривата са покрити с тънки власинки и при допир тези власинки отделят парлив сок. Копривата се използва и за доста ястия и направата на чай.

През пролетта, когато има изобилие от коприва, е добре да се приготвя на гозба, супа или да се консумира под формата на салата. Това е и моментът, в който копривата може да се изсуши и да се запази за зимата, когато няма прясна.

Ако искате да си изсушите коприва, е хубаво да я наберете, когато започва цъфтежът. Тогава копривата съдържа много витамини и полезни вещества.

Как се суши коприва? Набраната коприва се изплаква внимателно и се оставя да се отцеди. След това копривата се разстила на сенчесто място. Ако я сушите на слънце, тя губи доста от полезните си вещетва, които съдържа.Това място също така трябва и да е проветриво.

Отгоре може да завиете кривата с тензух. Когато копривата се изсуши напълно, се прибира в хартиени пликове и се съхранява на сухо и поветриво място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати