Телешкото месо е много вкусно и полезно, но ако не се приготви правилно, може да съсипе всяко едно ястие. Ако попаднете на месо от по-старо животно, това е истинско предизвикателство.
Колкото по-младо е телето, толкова по-бързо ще се сготви то. Ако обаче е по-възрастно, увирането на телешкото месо е много бавно и мъчително. За да уври по-бързо, добавете във водата на варенето една супена лъжица лимонов сок или оцет.
Друг много добър вариант е още от вечерта да натриете парчето телешко месо със сода и да го оставите в хладилник за една нощ. След това добре го измийте и сложете да се вари. Ако искате да получите още по-добър вкус, може да сипете във водата супена лъжица коняк или ракия.
Старото и жилаво телешко месо трябва да се реже напречно на мускулните влакна и леко да се начука. Това важи не само за варенето, но и за печенето му. Когато купувате телешко месо, имайте предвид, че месото трябва да е от животно най-много до 8 месеца.
Над тази възраст месото се обозначава като говеждо. Младото телешко е без мазнина и с хубав розов цвят, докато говеждото е с жълта лой и тъмночервено.
Предлагаме ви няколко неустоими рецепти с телешко: Чомлек кебап с телешко, Попска яхния с телешко, Телешко в глинен съд и Телешко варено по Велинградски.
Коментари