Скумрията е може би една от най-лесните за чистене риби и същевременно има изключителен вкус.
Важно е, ако я купите от магазина замразена, да я оставите леко да се размрази, но не напълно, защото става неприятно мека за рязане.
Независимо дали ще чистите замразена или прясна скумрия, процесът е аналогичен. Скумрията няма люспи, които да отстраните, затова внимателно я изплакнете с хладка вода от всички страни.
Започнете с отрязването на главата. Отрежете я точно до първите перки отстрани, като махнете и хрилете включително.
След това махнете и опашката. Може да премахнете и горните и долните перки.
След това направете разрез с ножа от долната страна. Ориентирайте се по видно място, което се намира почти на средата на коремчето на рибата. Разтворете и там се намират червата й. Изчистете ги добре и измийте дори с топла вода, за да паднат всички излишни неща.
Измийте добре рибата и вече е готова за готвене.
Можете да я приготвите по всякакъв начин. Вкусна е, когато я изпечете ненарязана във фолио с лимон и розмарин. Вкусът е страхотен.
Рибата е полезна храна, която е добре да се консумира поне веднъж в седмицата. А какво по-хубаво от лесна за почистване, лесна за приготвяне и много вкусна риба като скумрията? Препоръчваме ви да опитате класическата риба скумрия във фурна или любимата ни скумрия с доматен сос.
Коментари