gotvach.bg»Съвети»Къде растат черните боровинки?

Къде растат черните боровинки?

Къде растат черните боровинки?

Черните боровинки представляват малки кръгли плодчета, растящи на храсти. Не са едни от четирите вида боровинки, които растат в България. Черните боровинки са сенчестолюбиви и растат на относително висока надморска височина. Срещат се из всички наши планини и гористи местности предимно на надморска височина от 1500 до 2300м.

Най-обичайно ароматни черни боровинки растат по каменисти места. Те се характеризират със своята дългогодишност, което значи, че ако откриете боровинкови храсти, докато катерите някоя родна планина, ще имате всяка причина да се връщате там.

Самият боровинков храст е много красив, тъй като листата му са тъмно зелени и в кръгла форма, плътни, а по ръбовете са назъбени. Плодовете са много тъмно сини, почти черни, а когато се стиснат от тях излиза много силно пигментен сок, който е синьо - лилав.

В света има много познати видове, над 30 вида, като тези плодове са сравнително нетипични за Европа и виреят основно в Северна Америка.

В България растат само 4 вида, един от които е и черната боровинка. Тя е една от най- сочните, а плодовете имат много отличаващ се външен вид не само заради цвета си, а и защото към своя връх те имат вид на кратер.

Сокът от черни боровинки се смята за истински еликсир на здравето - той е богат на антиоксиданти и има изразени противовъзпалителни свойства.

Една от най-основателните причини да консумирате черни боровинки всеки ден е моят любим чийзкейк със сладко от боровинки, който несъмнено може да бъде определен, като най-вкусният десерт на света. А онези, които не се боят от предизвикателствата, могат да приготвят дори туршия от боровинки.

Боровинките спадат към суперхраните, а също така са и с широка приложимост не само в кулинарията. Използват се също в народната медицина, в кулинарията, в козметиката, а изсушени дори се използват и за приложни изкуства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати