Gotvach.bg»Съвети»Какво е копривено брашно и за какво се използва?

Какво е копривено брашно и за какво се използва?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32318
Какво е копривено брашно и за какво се използва?

Копривата е многогодишно тревисто растение и е едно от 45-те представители на семейството на копривовите растения. Копривата е изключително полезно растение за човешкия организъм, тъй като тя е богата на витамини и минерали. Всички части на растението се използват - корените, и стеблата и листата.

Копривата е пролетно растение и още през първите дни на пролетта листата й могат да бъдат намерени навсякъде - в градини, планини, равни и неравни терени. Заради непретенциозността си към терена, на който расте, копривата може да се отглежда и в домашни условия, т.е. в саксии.

Листата на копривата са богат източник на много минерали и витамини, част от които - желязо, калций, магнезий, цинк, хлорофил, витамин А, витамин В, D, Е.

Има много различни начини, чрез които копривата може да бъде консумирана. Листата могат да се консумират директно - за салати от коприва или да претърпят термична обработка и да бъдат част от ястие, като например вкусна супа от коприва, чай от коприва или дори пролетна каша от коприва с яйца и невероятните панирани връхчета от коприва.

От няколко години обаче копривата може да бъде приемана и по нов начин, като бъде направена на прах или както е по-известно - на брашно от коприва.

Копривеното брашно се прави изцяло от изсушени и смлени на прах връхчета от коприва. То е изключително богато на желязо. Брашното от коприва може да бъде добавяно към различни тестени изделия, както и към супи, салати или да се използва за направата на каши.

Копривеното брашно може да се консумира от вегетарианци, вегани, хора водещи здравословен начин на живот, въобще от всички.

Малко количество от това брашно, само една супена лъжица, е достатъчно, за да се набави необходимата дневна доза от желязо за организма.

Това тревисто растение, типично за българската национална кухня, също така би могло да ви помогне в борбата с пролетната умора и отпадналост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати