В много японски ресторанти, където се предлага не само суши, но и много други традиционни японски ястия, се сервират и клечки за суши.
Клечките за суши се предлагат в хартиени пликове, които в превод означават полураздвоени клечки. Преди консумация е много важно клечките да се раздвоят, преди да се хванат по обичайния начин за държане - в противен случай при японците това означава признак на лошо или никакво възпитание.
Клечките за суши могат да се държат по много начини, но най-елементарният е всъщност и най-популярен. Поставят се, така че долният край да е близо до гънката между палеца и показалеца, а средата на клечките да бъде в близост до върха на средния пръст. Горната част се държи все едно химикалка.
Този начин е много лесен и много сполучлив, тъй като по този начин клечките не се движат.
Съвети, които трябва да спазвате
- Клечките за суши не се облизват;
- Храната не трябва да се предава от уста в уста с клечките - това е погребален обичай при японците;
- С клечките не трябва да се посочват хора;
- Клечки, потопени и оставени в ориз, е отново традиционен обичай.
Коментари