С настъпване на времето за приготвяне на зимнина няма нищо по-вкусно от туршия, приготвена с домашен оцет.
Но при процеса на ферментация се налага и избистряне на оцета.
Този процес се осъществява, като се добави 1-2 чаени лъжички лимонена киселина и се очаква ферментация на втора доза оцет.
Но е възможно крайният резултат след целия процес на приготвяне отново да не е задоволителен. И тогава, за да се избистри домашният ви оцет, просто го съхранявайте в стъклени бутилки в хладилник. В някои случаи се препоръчва съхранение и във фризер, но който е намален на минимално ниска степен.
След като цветът се е променил и оцетът ви е по-бистър, можете да го съхранявате в хладно и тъмно помещение.
Трябва да знаете, че домашния оцет винаги има малко утайка. Просто понякога я прецедете и продължете да го използвате.
По време на ферментация се образува оцетна гъба - съхранете я, защото при следващия ви домашен оцет ще вземе почетно място при вкусния домашен оцет.
Оцетът по време на ферментация се завива с марля, а не се затваря с капак.
Прецежда се през тензух.
Коментари