Как се съхранява домашен кашкавал?
Kako se čuva domaći kačkavalj?Как хранить домашний сыр?
gotvach.bg»Съвети»Как се съхранява домашен кашкавал?

Как се съхранява домашен кашкавал?

Как се съхранява домашен кашкавал?
Снимка: Vannq88

Кашкавалът е продукт от групата на твърдите сирена. В него има повече мазнини, сухо вещество и белтъчини в сравнение със саламуреното сирене. Приготвя се от чисто прясно мляко, което се загрява.

Има много домашни рецепти за приготвянето на домашен кашкавал. Една от тях: 5 литра прясно краве мляко /или овче/, 4 с.л. сол, 1 пакет лимонтузу.

Загрява се млякото, добавя се сол да се разтопи и точно преди за заври, сипваме лимонтузу. Разбърква се непрекъснато, докато заври и се пресече. Прецежда се с тензух, отгоре тежест - да се отцеди добре.

Оформя се пита, изважда се от тензуха и съхне 1-2 дни, за да се получи коричка. Този процес се нарича подсирване, така се приготвя и сирене, само че при кашкавала се добавя калциев двухлорид, за по-голяма плътност. На 100 кг мляко се добавя 15 грама.

Зреенето става за 40-50 дни при 12-14 градуса в проветриво помещение.

Идва време да се съхрани. Най добре се съхранява кашкавал в хладилник. Някой предпочитит да го завият със стреч фолио, но имайте предвид че ако остане дълго така завито, може да развие мухъл, бактерии и плесен.

Кашкавалът е белтъчна храна, а това е благоприятно за микроорганизми. Най-добре да се нареже на по малки парчета и всяко да се завие отделно.Това се прави за по голямо удобство.

Друг начин на съхранение на кашкавал е с вакуумиране. Ако имате машинка, парчета кашкавал се вакуумират и оставят в хладилника.Този начин гарантира малко по дълъг период на трайност, но не всеки има този уред.

Употребата на кашкавал и сирене носи здраве и дълголетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
14.06.2019 19:33
това не е кашкавал---а пресечено мляко
0
0