Оризът съдържа ли глутен?

Оризът съдържа ли глутен?

Глутенът представлява протеин, който нормално се съдържа в овес, ечемик, ръж и пшеница. Много хора развиват непоносимост към глутена, като симптомите включват диария, която не се повлиява от нищо, раздразнителност, забавяне на метаболизма, отоци, чувство на умора, анемия, мускулни заболявания, неспособност за концентриране, афти и херпеси. Всички тези болестни прояви налагат задължителното изключване на глутена и храните, които го съдържат, от менюто на човека.

Ако сте диагностицирани с глутенова ентеропатия, то нормално вие ще започнете да се питате кои храни са разрешени и кои са напълно забранени. Една от най-консумираните храни несъмнено е оризът, но съдържа ли той глутен и може ли да се консумира от хора с непоносимост към този протеин? Отговорът е, че оризът не съдържа глутен и спокойно може да влезе в диетата на хора с глутенова непоносимост. Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Това е добра новина, защото оризът е изключително засищащ и може да се използва за направата на различни рецепти, а в същото време е полезен за здравето. Други храни, които не съдържат глутен, са царевицата, киноа, амарант, елда и просо.

Може да се консумират и плодове и зеленчуци, но е хубаво да се избягват пшеницата, зърнените закуски, овесените ядки, булгур, бяло брашно, нишесте, макаронени изделия. Най-добре се консултирайте с лекаря си относно диетата, защото тя е много важна за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати