От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови десерти, торти, бонбони и сладкиши. От бадеми може да се направи и тесто, което е много подходящо за бисквити и сладкиши.
Ето една примерна рецепта за направата на бадемово тесто.
Необходими продукти:
250 г сурови бадеми
100 г пудра захар
3 с.л. вода
1 белтък
Сложете суровите бадеми в тенджера с кипяща вода и ги оставете да врат за не повече от 60 секунди.
Изсипете бадемите в гевгир и ги полейте със студена вода, докато изстинат.
Оставете бадемите да се изцедят върху кухненска хартия.
Стиснете бадемите между пръстите си и отстранете обвивката.
Оставете ядките да изсъхнат добре.
Смелете ядките, докато станат на фин прах, наподобяващ брашно. Смесете полученото бадемово брашно с пудра захарта. Добавете белтъка и водата. Бъркайте с вилица,докато стане на топка. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още от смлените на прах бадеми, докато тестото спре да се лепи по пръстите.
Можете да съхраните тестото в хладилник, като го увиете в прозрачно фолио. По този начин може да издържи повече от седмица.
Коментари