Gotvach.bg»Съвети»Пащърнак как се яде?

Пащърнак как се яде?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
Пащърнак как се яде?

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, много сходен с моркова, но блед на цвят и с някои разлики във вкуса. Макар на нашата трапеза по-често да присъства неговият братовчед - морковът, пащърнакът е в пъти по-полезен от него и всеки трябва да знае това.

Той носи много ползи за нашето здраве благодарение на богатия букет от витамини, минерали и хранителни вещества, които съдържа, сред които фосфор, цинк, магнезий, манган, калий, желязо, фолиева киселина, фибри и протеини, витамин С (в количества по-високи от тези на моркова) витамини Е, К, B6,B1 и други.

Още в Древна Евразия пащърнакът е бил основният зеленчук присъстващ във всяка гозба. Консумирал се е масово, за разлика от картофа, който тогава все още не е бил внесен от Америка. Това се е случило на по-късен етап, когато е открит и самият континент и картофът за съжаление става първенец, въпреки в пъти по-ниските му ползи за човешкото здраве.

В днешно време все повече консумацията на пащърнак започва да се завръща на съвременната трапеза. Той има силен аромат, леко сладникав и с доловими анасонови нотки, когато е претърпял термична обработка.

Как да готвим пащърнак? Той се прибавя в супи, яхнии, гювечи, пюрета, салати, гарнитури. Варен, печен, задушен или суров, пащърнакът обогатява и разнообразява множество ястия. Страхотно си подхожда с целина, картофи, зеле, моркови, чесън, магданоз, мащерка.

Подходящ е за диети, тъй като има едва 50-60 калории на 100 г. Полезен е за бременни жени, бебета и малки деца, хора с бъбречни и сърдечносъдови заболявания, както и успешно бори анемията. Изключително полезен за имунната система, този зеленчук е цяло едно богатство.

Ако сте решили да готвите с пащърнак, избирайте винаги твърди и свежи корени, без тъмни петна по тях, за да сте сигурни, че е пресен и качествен. Съхранявайте подобно на картофа - на тъмно и сухо място.

Преди да сложите в любимото си ястие, обелете пащърнака или изстържете финото му покритие, както при моркова. Малките пресни коренчета не е нужно да се белят, а само се измиват добре.

Ето и едно предложение за вкусна и витаминозна кремсупа с пащърнак.

Продукти за 4 порции: пащърнак - 300 г, картофи - 200 г (използваме ги предимно за сгъстяване), целина - 1 стрък, магданоз - 2-3 стръка, морков -1 бр., лук - 100-120 г, чесън - 2 скилидки, зехтин - 40 г, сол и мащерка - на вкус

Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и режат на еднакви парченца. Варят се с малко сол във вода, колкото да покрива продуктите. Когато са готови, се добавят зехтин, мащерката и листенцата на магданоз и всичко се пасира до съвършено гладък крем. По желание се разрежда с още малко вода до желаната консистенция.

Пащърнакът може да се консумира и суров, настърган в салати и овкусен със зехтин и лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен