Ястието месо с гъби и сметана е кулинарна класика, която се приготвя лесно и е много вкусно. С него може да посрещнете гости или да го приготвите за любимите си хора.
Най-често се приготвя със свинско месо, но може и с пилешко филе. За целта ни са нужни: свинско месо 500 г, лук 1 глава, пресни гъби или консерва 250-300 г, готварска сметана 250 мл, вода 250 мл, брашно 1-2 с.л., сол, черен пипер, магданоз, резени лимон, по желание 2-3 скилидки чесън.
Ето начина на приготвяне на месо с гъби и сметана:
Нарязва се свинското месо на ивици. В дълбок тиган се загрява мазнина и в нея се запържва свинското месо до зачервяване, за да има златиста коричка. Обелен лук се нарязва на ситно и се запържва за кратко да омекне.
Гъбите се нарязват на парчета, ако са от консерва, се отцеждат добре. Прибавят се към месото и лука и оставяме да се готви всичко заедно, докато се изпари течността.
Тогава се сипва брашно, разбърква се и наливаме водата, като отново се разбърква с дървена лъжица.
Сега идва ред на готварската сметана, която се сипва в тигана да се смесят продуктите. Оставя се на слаб огън да се задуши, докато ястието сгъсти - около 15-20 минути. Към края на готвенето се овкусява със сол, счукан чесън и прясно смлян черен пипер.
Сервира се поръсено с нарязан ситно пресен магданоз и резени лимон.
По същата рецепта се приготвя и с пилешко филе.
Ако искате месото да е на порции като пържоли, първо, свинското месо се начуква на тънко. Поръсват се със сол и черен пипер. Поставят се в тава и с малко олио се печем в загрята фурна 200 градуса до готовност, като в края може да покриете с фолио да не изгори.
Отделно се запържват гъби, лук, да се изпари течността. Прибавяме нарязани чесън и магданоз, после тази смес се сипва в тавата при пилешките пържоли и заливаме с готварска сметана.
Оставя се за кратко във фурната да се смесят ароматите и сметаната леко да сгъсти.
Сервираме порция от пържоли с гъби и сметанов сос.
Добър апетит!
Коментари