Кифличките са вкусно решение за всяка домакиня, когато ви се хапва нещо от рецептите на баба.
Разбира се кифличките са в пъти по-съблазнителни, когато са пухкави и пълни с любимото сладко, а защо не и сирене или друг пълнеж по желание.
Първото и най-важно нещо обаче е те да са наистина пухкави и тестото да се окаже сполучливо. За целта всяка домакиня трябва да се въоръжи с мая, жива или на прах, защото тя е гаранцията за сполучливост на всяка подобна рецепта.
Рецепта за пухкави кифлички
1 кг брашно, най-добре е да използвате брашно за сладкиши или кекс
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
Вода - 500 мл
50 г мая
1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар
Краве масло - 250 г
Една доста успешна и сполучлива рецепта за бързи, пухкави и вкусни кифлички се получава, като към малко топла вода и 1 или 2 лъжици брашно добавим маята и я "размием". Естествено маята се оставя да "шупне".
След като това се случи, към така получената смес добавяме и останалите съставки и месим тесто, което трябва да оставим да втаса добре.
Разтапяме краве маслото и отново омесваме тестото, което след като поеме всичкото масло, трябва да се бие в кухненския плот, кухненската маса или върху кръг за месене около 50 пъти.
Отново оставяме да втаса и след като това стане, би трябвало да получим хубаво меко тестото за кифлички.
Разделяме тестото на топки, разточваме всяка една от тях, като след това започваме да режем на триъгълници. В най-широката част на парчетата, които са се оформили, се слага пълнежът по желание, тук вариантите са много, така че не се притеснявайте да експериментирате.
Навиват се на руло триъгълничетата, като започваме да завиваме от вътрешния ъгъл - навън.
Нареждаме в подходяща по размер тава и намазваме отгоре с жълтък и печем във фурна за около 30 минути на 200 градуса.
В зависимост от вида на пълнежа върху кифличките може да поръсите със захар или сусам.
Толкова е лесно и вкусно, че е непростимо да не опитате тази рецепта още днес.
Коментари