Как се бланшират домати?

Как се бланшират домати?

Как се бланшират домати?

Доматите са традиционен зеленчук, присъстващ често на нашата трапеза. Той е източник на витамин C и витамин А. Освен на витамини доматите са богати и на минерални соли и други полезни вещества. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата.

Химичният състав на доматите варира в зависимост от сорта и почвено-климатичните условия. В състава им се побира 94.5% вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, незначителен процент скорбяла, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др.

Освен свежи доматите са и често консервирани в нашата кухня. Във всеки дом има зимнина с буркани с домати, доматен сос, лютеница и поне едно бурканче със сушени домати.

А какво е бланширане? Накратко - това е кратковременна обработка на зеленчуци, плодове, месо и други продукти чрез пара или вряща вода.

Бланширам от френски blanchir озна­чава обливане с вряща вода.

Как да бланширате домати?

Винаги избирайте добре узрели и ненаранени зеленчуци. Измийте ги от праха под течаща вода. Премахнете стъблата им, а от задната страна направете напречно нарязване с остър нож.

Предварително подгответе съд със студена вода и лед.

Сложете втори съд с вода за заври. Щом процесът настъпи, внимателно потопете подготвените домати за не повече от 30 секунди. След това бързо ги извадете и потопете, но този път в ледената вода.

В резултат на бланширането на доматите течността, намираща се под люспата, ще се разшири, а след изстудяването ще се свие и набръчка. По този начин по-лесно ще се отдели и люспата.

А дали ще използвате бланшираните домати за салата, ястие или за консервиране, решават вие.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати