Искате ли да нахраните вкусно семейството и гостите си, без да прекарвате половината от живота си в кухнята? Тази статия е точно за вас.
Готвенето, разбира се, е най-вече задължение на жените. Днешните домакини, които съчетават домакинската работа с работата, искат да отделят възможно най-малко време за класове за готвене, но така че да не се влияят качеството и вкусът на приготвените домашни ястия. Тук ще ви помогне помощта на тенджера под налягане.
Варенето в тенджера под налягане е широко разпространен и полезен начин. Този вид съдове са съществували още по времето на нашите баби. Има обаче няколко съществени причини, поради които те не са се наложили. Едно от тях е недоверието към сложните уреди, които при повишаване на налягането са издавали свистене от излизането на парата, а друга е трудната манипулация, която е отблъсквала много домакини.
В днешно време модерните алуминиеви тенджери под налягане са напълно безопасни и лесно се обслужват.
Същността на работата на това устройство директно идва от името - този силен и надежден контейнер изисква много по-малко време за готвене, отколкото друг различен дизайн. Това е като същия вълшебен трик, благодарение на който тенджерите под налягане готвят, варят, пара и обработват храна по различни начини за много по-малко време, отколкото други съдове за обработка и готвене на продукти.
И така - тенджерата под налягане ще свари месото само за половин час, а суровите картофи, добавени към месото, ще бъдат сварени за 10 минути. Също така ще ви помогне да готвите храна, в която всички витамини и хранителни вещества са най-добре запазени. Те ще помогнат за запазване на естествения мирис и вкус на продуктите по време на готвене. Тези уреди са лесни за поддръжка и експлоатация.
Зеленчуците, приготвени от тенджера под налягане, са съчетание от яркост и насищане. Имат толкова богати цветове, че ще пожелаете да ги изядете веднага!
Продуктите в тенджера под налягане се готвят много по-бързо.
Картофите се готвят за 5–8 минути, вместо за 20–30 минути в обикновен тиган, грахът - за 10–15 минути, вместо 60–90 минути, месото - 25–30 минути, вместо 60–80 минути.
В тенджера под налягане можете да готвите, задушавате и готвите храна на пара. В такава храна витамините, вкусът, ароматът и дори цветът на продуктите се запазват по-добре.
Креолски ориз в тенджера под налягане
250 г ориз
1 литър вода или бульон
1 с л горчица
1 с л оцет
3 с л слънчогледово (или маслиново или царевично) масло
2 домата
2 твърдо сварени яйца
1 лук
нарязан магданоз
черен пипер
сол
Гответе креолски ориз в тенджера под налягане. Оставете да изстине. Пригответе соса от смес от горчица, оцет, растително масло, сол, черен пипер. Сложете ориз в приготвения сос. Сложете в слайд купа за салата. Нарязваме лука, билките. Нарежете доматите и яйцата на кръгчета, гарнирайте ориз с тях. Поръсете с нарязани билки.
Говежди медальони в горчица
плоски парчета говеждо месо - 4 бр.
лъжици горчица - 6 с.л.
масло - 70 г
пресни гъби - 250 г
заквасена сметана - 0.5 ч.ч.
Посолете медальоните със сол и черен пипер, намажете с горчица. Запържете в тенджера под налягане в олио, сложете гъбите, изсипете заквасена сметана, затворете капака и оставете да къкри 5 минути.
Коментари