Gotvach.bg»Съвети»Как се дърпат кори за баница

Как се дърпат кори за баница

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
101k
Как се дърпат кори за баница

Една от любимите закуски е баницата. За приготвянето на вкусна дърпана баница са необходими продукти, които могат да се намерят във всеки хладилник, приготвя се бързо и не изисква особени готварски умения.

Пакет готови кори за баница, които могат да се открият във всеки магазин, няколко яйца, кофичка кисело мляко, хубаво сирене и перфектната баница със сирене е налице.

В днешно време дори дете може да приготви тази лесна закуска, но всъщност направата на автентична баница така, както са я правили бабите ни, е трудна работа.

Изискват се умения, първо, за замесване на тесто, което след това трябва да се направи на тънки кори и едва след това се започва с навиване на баницата.

За тестото за баница са нужни брашно, яйца и вода. Замесва се меко тесто, което се разделя на няколко равни топки и се оставя да престои поне половин час, покрито с кърпа.

След като тестото си почине, всяка малка топка се разточва с точилка на много тънък лист и се оставя върху покривка и се преминава към разточване на останалите топки тесто.

След като тестото е разточено се приготвя и баницата по познатият ни начин.

Друг начин да се направят кори за баница, без да се ползва точилка, е след като тестото се раздели на равни части, да се потопи хубаво в олио или зехтин, нарежда се в тава, покрива се с кърпа и се оставя да си почине.

Всяка топка тесто се слага върху покривка и с ръце леко започва да се придърпва навън към краищата на масата.

Първоначално процесът наподобява приготвянето на блат за пица, благодарение на зехтина обаче тестото е много еластично и при подръпване става все по-тънко и по-тънко.

Когато кората за баница стане толкова тънка, че през нея се вижда покривката, то значи е готова.

Поръсва се с желаната плънка и с леко повдигане и изтръскване на покривката кората се навива. Дърпаната кора за баница се слага в тава за печене и се продължава с издърпване на следващата кора.

Домашно приготвените дърпани кори за баница са трудни за направа и изискват значително повече време в сравнение с използването на готови кори от магазина, но пък си заслужават усилията, защото се получава истински вкусна баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати