gotvach.bg»Съвети»Гъбата пърхутка има ли отровен двойник?

Гъбата пърхутка има ли отровен двойник?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Гъбата пърхутка има ли отровен двойник?

Пърхутката е интересен вид гъба, която има крушовидна или сферична форма, а размерът ѝ е много голям и рязко се различава от останалите видове гъби. Изглежда като голямо бяло кълбо насред поляната, а някои екземпляри дори достигат до големината на футболна топка.

Външната обвивка преминава през различни окраски през периода на растежа си. В началото е бяло, а след време покафенява и се разпада. Пърхутката бива няколко вида, като те се срещат на различни места – най-често в ниви и пасища, а някои от тя растат близо до иглолистни или широколистни дървета. Растат от пролетта до края на есента.

Пърхутката има отровни двойници, които са много опасни. Много често младата бяла мухоморка може да бъде объркана с пърхутка. Мухоморката обаче не е двойник на пърхутката, а в началото много прилича на нея.

Двойник на пърхутката е лъжливата пърхутка, която има много по-неправилна форма, а вътрешността ѝ е тъмна, към черна. Лъжливата пърхутка не е много отровна, а симптомите от натравяне с нея се ограничават до гадене и болки в стомаха.

Все пак, ако получите подобни симптоми след консумацията на гъби, веднага трябва да потърсите лекарска помощ. Затова събирането на гъби трябва да става от професионални гъбари, за да се избегнат опасни инциденти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати