Киноата все повече се консумира у нас. Представлява зърнена култура, на която може да се консумират както листата, така и семейната.
Киноата е позната отпреди близо 4000 години. Днес тя се приема за суперхрана.
Любим продукт на веганите, вегетарианците и на хората, предпочитащи здравословното хранене.
Киноата освен като хранителен продукт се използва и за лечебни цели. Тя съдържа много полезни вещества, от които има нужда човешкият организъм.
Това е единственото растение, в състава на което влизат всички осем аминокиселини, които са необходим и на организма. Багата е на желязо, цинк, фибри, фосфор, витамин В и Е. Фосфорът е отговорен за здравината и издръжливост на клетки.
Фибрите, съдържащи се в киноата, поддържат доброто състояние на чревната флора.
Киноата е много засищаща и не съдържа глутен. Тя може да се използва за направата на различни салати с киноа, ястия, супи, десерти, хлебни изделия и дори кюфтенца от киноа.
Как да приготвим киноата за салата?
Приготвянето на киноа за салата в домашни условия е много лесно.
Киноата първо се накисва във вода, за около три часа. Тя ще увеличи своя обем. След това се изхвърля водата, в която е била накисната.
Измива се няколко пъти под силна струя вода. При миенето ще се отмие горчивината на киноата.
След това я сложете в тенджера с вода на слаб котлон. След като кипне, оставете Киноата да поври още около 20 минути.
Киноата се вари в съотношение 1:2. Тоест 1 чаена чаша киноа с 2 чаени чаши вода. Имайте предвид, че от 1 чаена чаша киноа при варенето се получават около 3 чаени чаши.
След като е сварена киноата, я отцедете от водата. Киноата е готова да я добавите към салата.
Коментари