Gotvach.bg»Съвети»Kои подправки подхождат на различните меса

Kои подправки подхождат на различните меса

Kои подправки подхождат на различните меса
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.

Дълго време професионалните готвачи и дори прости домакини използват различни подправки, които не само придават изискан вкус на готовото ястие, но и оказват благоприятен ефект върху тялото.

Трудното е да си представите месо без подправки, а и защо ни се налага? Правилно подбраният букет аромати за различните меса не променя само вкуса по положителен начин. Най-добре е обаче да се подходи по-внимателно към подбора, така че всяко месно ястие да придобие свой уникален аромат и вкус.

Докато един човек обича много по сладки подправки, друг предпочита по-остри, а трети използва по-пикантно-кисели.

Знаете ли, че в готвенето има определени правила за комбиниране на подправки?

Най-подходящите подправки за месо

Червен, черен, бял пипер, карамфил, риган, мащерка, кимион, куркума, риган, горчица, всички видове чушки, лук, чесън.

Подправки за свинско

Свинското месо обича кориандър и розмарин, индийско орехче, хмели-сунели. Можете спокойно да добавите червен пипер, босилек, риган, куркума и сушен чесън към задушено свинско.

Подправки за говеждо

Магданоз, босилек, мащерка, джинджифил са идеални подправки за говеждо месо.

Ако искате да придадете на говеждите пържоли и печено говеждо месо приятен послевкус, се препоръчва да сложите прясно клонче мащерка или риган на готовото парче.

Подправки за птичи меса

За различните видове птичи меса за по-добър вкус ще подхождат мащерка, риган, розмарин или къри. Портокаловият сок може да направи приятен вкус и аромат в пилешката марината по време на последващо печене.

Подправки за заешко месо

Крехкото заешко месо не е претенциозно и се комбинира с всякакви подправки. В него можете да добавите само дафинов лист, черен пипер и сол и вече ще получите успешно ястие. А ако добавите и лимонов сок, босилек, розмарин и магданоз, ще създадете невероятно усещане сред гостите и любимите хора.

Ароматизиращи добавки (сол, захар, различни видове подправки) се наричат така поради причината, че се добавят на вкус. Вкусът е резултат от възпитанието, традициите, кухнята, навиците на различните народи и обичаите.

Във всяка кухня днес можете да намерите голямо количество голямо разнообразие от подправки.

Когато избирате подправки за месо, можете да се съсредоточите върху вашия вкус, важно е само да запомните, че те са създадени да подчертават вкуса на месото, а не да го запушват.

Основното правило при подправките е да не прекалявате с количество и видове! Ако добавите повече от 5 подправки към ястието, няма да оставите нито една от тях да се отвори и да работи за овкусяването и вида на ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен