Дълго време професионалните готвачи и дори прости домакини използват различни подправки, които не само придават изискан вкус на готовото ястие, но и оказват благоприятен ефект върху тялото.
Трудното е да си представите месо без подправки, а и защо ни се налага? Правилно подбраният букет аромати за различните меса не променя само вкуса по положителен начин. Най-добре е обаче да се подходи по-внимателно към подбора, така че всяко месно ястие да придобие свой уникален аромат и вкус.
Докато един човек обича много по сладки подправки, друг предпочита по-остри, а трети използва по-пикантно-кисели.
Знаете ли, че в готвенето има определени правила за комбиниране на подправки?
Най-подходящите подправки за месо
Червен, черен, бял пипер, карамфил, риган, мащерка, кимион, куркума, риган, горчица, всички видове чушки, лук, чесън.
Подправки за свинско
Свинското месо обича кориандър и розмарин, индийско орехче, хмели-сунели. Можете спокойно да добавите червен пипер, босилек, риган, куркума и сушен чесън към задушено свинско.
Подправки за говеждо
Магданоз, босилек, мащерка, джинджифил са идеални подправки за говеждо месо.
Ако искате да придадете на говеждите пържоли и печено говеждо месо приятен послевкус, се препоръчва да сложите прясно клонче мащерка или риган на готовото парче.
Подправки за птичи меса
За различните видове птичи меса за по-добър вкус ще подхождат мащерка, риган, розмарин или къри. Портокаловият сок може да направи приятен вкус и аромат в пилешката марината по време на последващо печене.
Подправки за заешко месо
Крехкото заешко месо не е претенциозно и се комбинира с всякакви подправки. В него можете да добавите само дафинов лист, черен пипер и сол и вече ще получите успешно ястие. А ако добавите и лимонов сок, босилек, розмарин и магданоз, ще създадете невероятно усещане сред гостите и любимите хора.
Ароматизиращи добавки (сол, захар, различни видове подправки) се наричат така поради причината, че се добавят на вкус. Вкусът е резултат от възпитанието, традициите, кухнята, навиците на различните народи и обичаите.
Във всяка кухня днес можете да намерите голямо количество голямо разнообразие от подправки.
Когато избирате подправки за месо, можете да се съсредоточите върху вашия вкус, важно е само да запомните, че те са създадени да подчертават вкуса на месото, а не да го запушват.
Основното правило при подправките е да не прекалявате с количество и видове! Ако добавите повече от 5 подправки към ястието, няма да оставите нито една от тях да се отвори и да работи за овкусяването и вида на ястието.
Коментари