Как се правят сладкиши с тиква?

Как се правят сладкиши с тиква?

Тиквата е прекрасен и много полезен продукт, който най-често се използва през зимата. Може да се използва както за солени ястия, така и за сладкиши с тиква и плодови десерти и всеки от тях може да се получи страхотно, ако тиквата се обработи добре и по подходящия начин.

Има различни варианти за десерти с тиква - запечена тиква на фурна с мед или захар и орехи, запечена с мляко и ванилия, приготвена в тенджера с прясно мляко, тестени изделия и сладкиши. Днес ще се спрем именно на тестените изделия и десертите с тиква.

Най-известният десерт с тиква е баницата с тиква или срещана още като тиквеник. Прави се с кори за баница (точени кори), захар и рендосана тиква, като по желание може да се добави и малко канела за аромат. В някои рецепти настърганата тиква предварително се запържва леко и се ароматизира по желание.

В кора се слага малко рендосана тиква и се поръсва със захар. Навива се на руло и така до изчерпване на продуктите. Реди се в тава, както се реди вита баница, поръсва се със захар и се слага във фурната, за да се опече.

Друг вариант е кекс с тиква. Забърква се кексово тесто и към него се прибавя рендосаната тиква. Може да се добави малко повече захар, за да се притъпи леко силният вкус на тиквата. Пече се до готовност, като проверяваме с клечка.

Тиквеният пай е също добър вариант за сладкиш с тиква. Този пай се прави точно както всеки останал, с едната разлика, че тиквата предварително се прави на пюре, а текстурата на пая след изпичане трябва да е леко ронлив.

Това са само малка част от вариантите за сладкиши с тиква, но както при тези, така и при всички останали е важно тиквата да бъде измита и обработена добре, за да може леко да се притъпи силният ѝ вкус.

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати