Аквафаба представлява натурален продукт, който се получава от бобовите култури. Тоест това е течността, която се получава при варенето.
Преди няколко години съвсем случайно готвач открива аквафаба. Той разбира, че при разбиването на течностите от бобовите култури се получава плътна и гъста пяна.
Получената пяна наподобява тази, която се получава при разбиването на белтъците.
Неговата употреба се предпочита от хора водещи здравословен начин на живот, вегетарианци и хора, които не мога да консумират яйца.
Аквафаба е идеален заместител на разбитите белтъци и готварската сметана.
Аквафаба може да бъде два вида.
- 1-вият вид се получава при термичната обработка на бобовите култури. В тази отвара има много полезни вещества;
- 2-рия вид е течността от консервираните бобови култури. Тази течност е по-малко полезна и най-често се използва водата от консерва нахут.
Как се разбива аквафаба?
Течността, която ще използвате, може да бъде както топла, така и студена. Разбива се с миксер на високи обороти и продължително време. Разбива се, докато се получи пяна.
В зависимост за какво ще се използва готовата пяна аквафаба, по време на разбиването може да добавите стевия, захар или сол, лимонов сок, оцветители.
Коментари