В хранително-вкусовата промишленост амонячната сода се обозначава като Е503. Тя се получава по синтетичен път.
Амонячната сода представлява кристали в бяло, сиво, розово и безцветно. Тези кристали имат силно изразен мирис на амоняк.
Амонячната сода е силно разтворима във вода и се използва широко в сладкарството.
Амонячната сода се използва за набухвател на тестени изделия. Тя е много по-силен набухвател от бакпулвера. С нея печивата набъбват, защото при печенето се разпада на газове. Тези газове образуват в тестото растящи шупли.
Най-често амонячната сода се използва за приготвянето на курабийки.
При печенето на тестени десерти, приготвени с амонячна сода, се усеща много силна миризма на амоняк. Това не бива да ви притеснява, миризмата изчезва след печенето и с изстиването на сладкишите.
Преди да използвате амонячната сода, трябва да я разтворите. Това може да стане в две-три супени лъжици прясно мляко или хладка вода. Разбъркайте, за да се разтвори добре.
След като е активирана амонячната сода, е готова за употреба.
Също така тя се използва и за предпазване от пожари.
Коментари