Кога е правилно да ядем плодове през деня

Кога е правилно да ядем плодове през деня

Едва ли има човек, който да не обича да хапва плодове. Вярно е, че те са много полезни, но все пак трябва да внимаваме кога да ги хапваме. По принцип е препоръчително да се ядат плодове минимум 30 минути преди основното хранене.

По този начин се стимулира по-бързото разграждане на всички полезни вещества.

Другото, което е важно, е, че когато стомахът ви е празен, той може да усвои плодовете по-бързо, защото храносмилането става по-лесно. Важно е да знаете, че не трябва да смесвате плодове с други видове храни.

Това е важно, защото, когато не смесвате плодовете с други храни, вие предотвратявате процеса на ферментация и така вие се усещате сити. Както знаете, в плодовете има много фибри, така че, ако ги хапвате редовно, вие ще увеличите запаса от фибри във вашето тяло.

Както знаете, световната здравна организация препоръчва на ден да се приемат 5 порции плодове и зеленчуци. Ако искате да включвате 5 порции плодове, то трябва да си изберете плодове според сезона. Ако пък увеличите порциите на 10 на ден, вие може да си осигурите по-дълъг живот.

Едно изследване сочи, че яденето на 10 порции плодове и зеленчуци на ден, може да възпрепятства или по-точно да предотврати 7.8 милиона смъртни случая.

Една от най-големите заблуди, които съществуват, е, че се ядат плодове сутрин рано на гладен стомах. Ако плодовете се ядат по време на вашето основно хранене, това може да доведе до дискомфорт или подуване на корема.

При хора, които имат добро здравословно състояние, фибрите, които имат плодовете, удължават времето, което е необходимо на нашия стомах да се изчисти. Това обаче не е предпоставка за започване на ферментация на храната, която сме консумирали. Когато имате диабет, вие имате доста чести проблеми с храносмилането и за това хапването на пресни плодове може да ви помогне да решите този проблем.

Заблудата тук е, че трябва да ядете 1 или 2 часа преди и след хранене. Не съществува обаче нито едно научно доказателство, че яденето на плодове преди и след храна въздейства благоприятно на нашия организъм.

Друга често срещана заблуда е, че най-подходящото време за хапване на плодове е на обяд. Този вид заблуда се дължи на това, че по средата на деня нашият метаболизъм се забавя значително и поради това трябва да ядем храни с високо съдържание на захари, каквито са плодовете.

Вижте още кои са плодовете с висок гликемичен индекс. Ако пък имате настроение, пригответе някой от нашите любими плодови сладкиши.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати