gotvach.bg»Съвети»Панко Галета - що е то?

Панко Галета - що е то?

Панко Галета - що е то?
Снимка: marcheva14

Както знаем, галетата може да направи хрупкави всички видове пържени храни, затова се ползва широко в рецептите за паниране на зеленчуци, меса. Галетата може да се ползва в много различни ястия, включително в плодови пайове.

Има различни видове галета, но сега ще се спрем по-конкретно на панко галетата. Панко галетата най-често може да срещнете в японската кухня. По принцип панкогалетата се прави от специален вид бял хляб. Самата дума "панко" е японска и означава "фурна" на японски.

Навярно ви е интересно каква е разликата между панко галетата и обикновената галета. Повечето видове галета, която си купувате от магазина, може да си направите и вкъщи като препечете хляб и после го смелите. Панко галетата е по-различна обаче и не може да си я приготвите в домашни условия.

В повечето рецепти може да замените панко галетата с обикновена, но ефектът няма да е същият. Не бива да се заблуждавате от рецепти, които "твърдят", че могат да заменят панко галетата с друга успешно - това не е така.

Панко галетата е по-лека, хрупкава и по-чиста от обикновената такава. Панко галетата е по-светла от обикновената и е идеална за пържени храни, защото поема по-малко мазнина, което от своя страна прави храната по-лека.

Може би се питате дали панко галетата е с глутен или без, дали може да се яде от вегани. Никога не боли от това да прочетете етикета на това, което купувате, но ако сте веган, избягвате храни, със съдържание на яйца или млечни храни. Имам добра новина за вас- панко галетата или поне повечето марки панко галета са веган. В нейния състав влизат пшенично брашно, мая, масло и сол. Панко определено съдържа глутен, но винаги може да се хапва от вегетарианци.

Приложения на панко галетата

Панко галетата се използва за панировка на пържени храни, може да се използва за рецепти за печени пасти, макарони и сирене. Доста готвачи предпочитат готвенето с панко галета вместо обикновена, особено когато готвят за вегани, които не ядат яйца, както и за вегетарианци.

Панко галетата може да употребите за уплътняване на сосове и гъсти супи, също както малко брашно, с панкогалетата може да сгъстявате супи или сосове, защото тя поглъща излишната течност и придава малко повече плътност. Може да сложите две лъжици панко галета на супата или соса. Може да използвате панко галетата за гарнитура, за направата на всякакви бисквити, лесни бонбони, макаронени изделия, зеленчукови бонбони или за основни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати