Традиционното схващане е, че при варене на ориз съотношението ориз-вода трябва да е 1:3. Това означава, че на една чаша ориз се слагат три чаши вода. Но тази пропорция може да варира от 1:2.5 до 1:4.
Разбира се, количеството е ориентировъчно, защото има десетки видове ориз, които имат различно съдържание на нишесте и съответно се нуждаят от различно количество вода или бульон за сваряването си.
Най-добре е да проверите опаковката на ориза, защото обикновено там е оказана точната пропорция ориз/вода за конкретния сорт.
Преди да пристъпите към варенето на ориза трябва да го изплакнете поне 7-8 пъти със студена вода, за да измиете нишестето, което може да стане причина после за слепне. Кипнете приготвената вода, добавете ориза и варете около 10-15 минути на умерен огън, след това спрете котлона, но оставете съда отгоре още поне 10-15 минути, за да поеме ориза цялата течност.
А как се приготвя спаначена супа с ориз, заешко с ориз или обикновен постен ориз с лук може да научите от нашите рецепти с ориз.
Вижте също колко време се вари ориз и как да не ни слепва оризът.
Коментари