Приготвянето на вкусно заешко месо изисква използването на подходящите подправки. Според кулинарните специалисти заешкото задължително трябва да се маринова, тъй като е малко по-сухо от другите видове месо. За овкусяването на заешкото са най-подходящи подправки като чесън, бахар, естрагон, черен пипер, червен пипер, оцет, вино, моркови, лук.
Заедно с всички тях може да се направи марината, в която заекът да се маринова възможно по-дълго – ако имате време и една нощ. Заешкото може да се маринова и в бира. Други много подходящи подправки са риган, горчица и мащерка. Имайте предвид, че тежките аромати заличават лекия и нежен аромат на заешкото месо. Затова други подходящи за него подправки са дафинов лист, майорана, чубрица, магданоз.
Освен тях, може да използвате за маринат бяло вино с малко олио, лук, оцет и морков. Препоръчва се заешкото месо да се готви на слаб огън, защото така месото остава меко и не изсъхва. Пърженето не се препоръчва за този вид месо, защото така се губят всичките му диетични качества. Гарнирайте печеното заешко със зеленчуци, комбинира се отлично с богати бели вина или леки червени вина.
Вижте и някои вкусни рецепти за заешко: Кавърма със заешко месо, Заешка яхния със сини сливи и Винен кебап със заешко.
Коментари