Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»5 емблематични ястия на средиземноморската кухня

5 емблематични ястия на средиземноморската кухня

5 емблематични ястия на средиземноморската кухня

Средиземноморската кухня е известна с многото си подправки и смесването на различни вкусове. Ето някои рецепти:

Рататуй

Необходими продукти: патладжан, тиквичка, глава лук, червена чушка, домат, скилидки чесън, мащерка, босилек, дафинов лист, розмарин, сол, риган, зехтин

Слагате тенджера със зехтин на котлона, след което прибавяте лука и чесъна, нарязани на дребно. Изчаквате да се задуши и добавяте нарязаните на кубчета тиквички, чушки

и патладжан, който предварително е отцеден. Оставете да поомекнат, след това добавете нарязаните на много ситно обелени домати и подправките. Оставете да поври за кратко и изключете.

Бяла риба с пармезан

Необходими продукти: бяла риба около ½ кг, 2 с.л. пармезан, магданоз, сол, лимонов сок, галета

Обърквате настъргания пармезан, солта, магданоза и галетата заедно. Сгорещявате тиган с мазнина. Потапяте всяко парченце в сместа, но преди това го потопете в лимоновия сок. Пържите до готовност.

Талятеле със сос Болонезе

Необходими продукти: талятеле, броколи

За соса: 500 г телешка кайма, голяма глава лук, 2 моркова, чесън, червено вино, зехтин, 100 г бекон, доматено пюре, консервирани домати около 500 г, сол, дафинов лист и черен пипер

5 емблематични ястия на средиземноморската кухня

Поради липсата на италиански продукти има няколко изменения в рецептата, но промяна във вкуса няма – става еднакво вкусно. В сгорещения зехтин запържвате бекона, след което добавяте нарязан лук и намачкан чесън, докато омекнат.

После прибавяте каймата и след като се позапържи слагате виното. Когато то изври, прибавяте ситно нарязаните домати и пюрето заедно с подправките. По италианска рецепта се добавя и прясно мляко около 200 мл. Оставете да къкри около 35 – 40 мин на по-слаб огън.

Сварявате си пастата. Бланширате броколите. Сложете в чиния от пастата, броколите и залейте със соса. Може да прибавите и моцарела или кашкавал.

Лаврак на фурна

Необходими продукти: лаврак 2 бр., чесън, зехтин, лимон, черен пипер, мащерка и сол

Рибата се почиства, измива и посолява. Пасирате зехтина, лимоновия сок, черния пипер, чесъна и кората на лимона. Рибата се завива в алуминиево фолио, но преди това се залива със соса и се добавя стрък мащерка. Завивате фолиото и печете 20 мин на силна фурна.

Пиле Сувлаки

Необходими продукти: пилешко филе, чесън, 2 с.л червено вино, 5 с.л лимонов сок, риган, зехтин, сол и черен пипер

Нарязваме пилешкото на кубчета. Смесваме в купа останалите продукти и заливаме пилешките хапки. Оставяме да престои 24 часа, след което печем на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest