Соя

Соя

Соята принадлежи към семейството на бобовите растения и произхожда от Източна Азия. Тя е използвана като важен източник на протеини в Ориента в продължение на пет хиляди години. Соята е въведена в Западния свят през 20-ти век.

Растението соя вирее в различни почви и широк спектър от климати, вариращи от тропически в Бразилия до мразовит на остров Хокайдо в северната част на Япония. Когато соята узрее, плодовете й стават твърди и сухи. Въпреки че повечето сортове соя са жълти на цвят, има и редки сортове, които са черни, кафяви или зелени.

Състав на соята

Соята е растителен продукт, който е подходящ за всички, които искат да се хранят здравословно. Тя има високо съдържание на целулоза, лецитин, омега-3 мастни киселини, фитоестрогени и изофлавони. В състава на соята влизат витамините А, С, Е, Н, В6, В9, В12 и много минерали. Протеините в соята са толкова много, че соята с право е наречена месото за вегетарианци.

100 г соя съдържа 446 калории, 19 г мазнини, 36.5 г белтъчини и 30 г въглехидрати.

Избор и съхранение на соя

Прясната соя е необходимо да се съхранява в хладилник, като се използва в рамките на два дни. Замразената соя може да се съхранява в продължение на няколко месеца. Сушената соя от своя страна може да се съхранява в херметично затворен контейнер за по - дълъг период от време.

Кулинарна употреба на соя

Употребата на соята най-често се свързва с нейната трансформация в други храни, като например темпех, тофу, мисо, соево мляко или други хранителни съставки. Въпреки това, варената соя също може да се използва като съставка в супи, сосове и яхнии. Най-известни соеви продукти са:

Соев сос - това е разпространената подправка, която се вписва чудесно в редица зеленчукови и месни ястия.

Соево масло - предимството на този вид масло, както и на останалите е, че няма холестерол. Притежава неутрален вкус, а освен това е много богато на важни мастни киселини. Най-често се използва за приготвяне на различни маринати за салати, но фактът, че издържа на температура по-висока от 180 градуса го прави подходящо за ниско температурно печене на грил и пържене. Използва се и за задушаване.

Тофу - бяло, почти безвкусно соево име, което с право носи титлата "цар на соевите продукти". Намира много широко приложение в кулинарията - печено, настъргано в зеленчуци или комбинирано с различни зеленчуци. Соевото сирене може да се маринова със соев сос или зехтин с подправки, в резултат на което се получава сирене с много силен аромат и вкус. Имайте предвид, че тофуто има свойството да поглъща чужди аромати.

Тофу

Соеви бобчета - пържената или печена соя е много популярна закуска. Ако искате да се храните здравословно избирайте печените без сол соеви бобчета.

Соевото мляко също набира широка популярност, особено сред веганите. То е много добър избор и за хора, които страдат от непоносимост към лактозата.

Соевото брашно може да се използва във всички ястия, в които се слага пшеничното, но въпреки това е необходимо да се примеси заедно с второто.

Ползи от соята

Соята има изключително много ползи за здравето, които идват под формата на качеството на соевия белтък и формата на изофлавоните генистеин и дайдзеин. Основните ползи за здравето на соята могат да се обобщят в следните категории:

- Соята подобрява здравината на костите. Соевите продукти, като например соево мляко, не се съдържат много калций, но соевите изофлавони могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза. Редица проучвания сочат, че соевите изофлавони магат бъдат фактор, който помага за предотвратяване на костната загуба.

- Соята намалява риска от сърдечни заболявания. В страни, в които соевите продукти се приемат редовно, риска от сърдечно-съдови заболявания е по-нисък. Изследвания показват, че соята може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, като намалява общия холестерол, понижава плътността на липопротеин холестерола и предотвратява образуването на плака в артериите, което може да доведе до инсулт или инфаркт. Тези ползи за здравето са също основно атрибути на соевите изофлавони. Генистеинът може да доведе до увеличение гъвкавостта на кръвоносните съдове.

- Соята помага за предотвратяване на някои ракови заболявания. Няколко проучвания показват, че редовния прием на соеви храни може да помогне за предотвратяване на хормони, свързани с ракови заболявания като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.

Соевите продукти като тофу, темпех и соево мляко са много богати на протеини. Този протеин е от много високо качество, защото съдържа всички основни аминокиселини. Соята е добър източник на лецитин и витамин D. Тези природни антиоксиданти предотвратяват окисляването на LDL холестерола. Соята също е богата на магнезий, който играе важна роля за здравето на костите, сърцето и артериите.

Вреди от соята

Не е изключено някои хора да проявят нетърпимост към соевите зърна, но все още е спорен въпроса какво е количеството, което би предизвикало алергия. От друга страна соята е един от най-застрашените от замърсяване с ГМО продукти.

5 4
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня
Таня
29.03.2014 13:14
Имам соя,сушени зърна,киснах я,за да готвя по рецептата на боба,но не се свари ,въпреки че дълго кисна във вода и дълго я варих.Как се обработва соята преди готвене?Ако някой ми обясни ,ще бъда благодарна .
0
1