Да помогнем на Мишо да проходи

Джинджифил

Ароматен и изразителен, джинджифилът добавя специален вкус към азиатските пържени ястия, както и към много плодови и зеленчукови гозби.

Джинджифилът е коренът на растението джинджифил, който расте под земята и има твърда, набраздена текстура. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в съответствие с разновидността му. Той е покрит с кафява кора, която в зависимост от това дали е прибран узрял или не, може да е дебела или тънка.

Научното име на джинджифила е Zingiber officinale и се смята, че е произлязло от санскритското му име singabera, което означава с форма на рог, отговарящо на външния вид на корена.

Джинджифилът произхожда от югоизточна Азия, чиито кухни все още масово използват тази подправка. Той се споменава в писанията на древен Китай, на индианците и на държавите от Средния Изток. След като римляните пренасят джинджифила от Китай преди повече от 2000 години, популярността му се централизира в районите по Средиземноморието, но през средните векове става известен и почитан и в останалите части на Европа.

Днес най-комерсиалните производители на джинджифил включват Ямайка, Индия, Индонезия и Австралия.

Състав на джинджифила

В джинджифила има около 3% есенциални масла, на които той дължи своя екзотичен аромат. Ароматните му масла съдържат различни фотохимикали, като най-голямо е количеството на зингибирин, следван от фарнезин и бисаболин. Полезните вещества в джинджифила са много - магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, натрий и протеини.

Избор и съхранение на джинджифил

джинджифил

- Винаги, когато Ви е възможно, избирайте пресен джинджифил - не само заради това, че има по-осезаем аромат в сравнение с изсушения, но и поради по-високите нива на гингерол, които се съдържат в него.

- Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа. Така ще се съхрани около три седмици.

- Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Можете да го оставите и в хладилника, където ще запази аромата си до една година.

Джинджифил в кулинарията

Джинджифилът има силен сладникав аромат и същевременно доста лют вкус. Парливият му вкус се дължи на съдържащото се в него вещество зингиберон. Като подправка се ползва коренът на растението. Във всяка една страна го приготвят по различен начин - варен, задушен, печен, пържен, маринован, сушен или пресен.

Пресният джинджифил има силно парещ вкус и същевременно приятен лимонов мирис. В този си вид най-популярен е в Азия. Там пресният джинджифил се настъргва или нарязва, след което се накисва във вода за няколко часа. Добавя се към ястието малко преди сервирането им. Не бива да подлагате пресния джинджифил на топлинна обработка, защото допълнително ще увеличите неговия парещ вкус.

В Индия и Шри Ланка джинджифилът се запържва и се използва за сосове към месни и зеленчукови блюда. Нарязаният джинджифил се пържи с чесън или лук, защото ароматът му се смекчава, и в същото време се разгръща още по-добре.

В тайландската кухня смления, но пресен джинджифил се добавя към кърито, комбиниран с кокосово мляко. В Индонезия пък много често използват пасти на основа на джинджифил и пресни люти чушки за намазване на месата преди печене. Колкото и странно да ви прозвучи, в горещия климат на Хималаите и Индонезия много често се пие чай от резенчета пресен джинджифил.

Нарязан джинджифил

В кухнята на Китай джинджифилът или се запържва, или се вари. В ястията, които изискват по-дълго варене /като супите/ джинджифилът се нарязва на едри резени, за да отдава аромата си постепенно. При ястия за бързо запържване в уок се прибавя ситно нарязан/настърган джинджифил.

В китайската кухня друг начин за обработка на джинджифила е захаросването. Кората му се обелва, накисва се в хладка вода, след което се вари в много гъст захарен сироп.

В САЩ и Англия варят бира от джинджифилов екстракт, а в някои части на Азия правят сладка, бонбони и мармалади. Използва се и за ароматизиране на компоти - особено от круши. Много често се добавя в сладкиши и курабийки. В специалните немски сладки за Коледа също присъства подправката. Корените се използват за направа на ликьори и сиропи. Джинджифиловия сироп и бонбони са много подходящи за добавяне към сладоледи и дори плодови салати.

Ползи от джинджифила

- Облекчава стомашно-чревните болки. Джинджифилът е способен да редуцира всички симптоми, асоциирани с болестта на пътуването (например морската) като замаяност, повдигане и избиване на студена пот.

- Има анти-възпалителни ефекти. Джинджифил съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането на джинджифил.

- Предпазва ни от колоректален рак. Гингеролите, основите активни компоненти на джинджифила, които са отговорни и за отчетливия му вкус, са в състояние да ограничат растежа на колоректалните ракови клетки. Това свойство на гингеролите е станало ясно след проведени проучвания върху мишки.

- Джинджифилът предизвиква клетъчна смърт при раковите клетки на яйчниците. Лабораторни изследвания са показали, че гингеролите - активните фитонутриенти в джинджифила, убиват раковите клетки като предизвикват апоптоза (програмирана смърт) и автофагоцитоза (асимилация).

Освен това екстрактът от джинджифил има антиоксидантни, антивъзпалителни и антитуморни ефекти върху клетките.

- Подобрява реакцията на имунната ни система. Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден, но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене, което често е полезно по време на настинки и грип. Немски учени са установили, че при потенето се получава един вид защита срещу някои микроорганизми, включително и срещу E.coli, Stahhylococcus aureus (често срещано кожно възпаление) и Candida albicans.

Вреди от джинджифил

Възможни са прояви на алергични реакции към джинджифил. В редки случаи са отчитани промени в настроението на хора, консумирали билката. Джинджифилът е противопоказен за бременни жени, кърмачки и малки деца. Не е желателна консумацията му и при хора, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, камъни в жлъчката, мозъчни тумори или други заболявания в областта на мозъчните тъкани.[научи повече...]

  • Google+
  • Pinterest

3.9
Общо 108 гласували
5 41
4 30
3 26
2 8
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Изпрати
шшш
07.02.2014 14:08
защо да не се употребява при хора със сърдечно съдови заболявания обяснете моля
Виолета
12.05.2015 13:10
Може би е необходимо да се попита лекар и зависи от заболяването, тъй като от друга страна пише, че разрежда кръвта и помага сърдечно съдовата дейност и мозъка.
1
1
38
6
pro-minds.eu
03.12.2013 17:40
Много полезен корн :)
1
1
Теоко Братанова
30.05.2013 21:31
Джинджифила е една от любимите ми ароматни съставки с която си приготвям много често чай, а освен всичко той е и особено полезен, както предполагам всички знаете. Можете да видите и една интересна рецепта която написах за джинджифил с мед
121
6
Малинка
29.05.2013 14:02
напишете в гугала - Жената която накара раковите клетки да се самоубият, и ще прочетете за една смела жена
29
6
Малинка
29.05.2013 13:55
Джинджифила е страхотна добавка,прави чудеса,открих нещо което може да е в полза за някой,а защо да не го направим за профилактика и в добро здраве.
20
4
belitha1931
30.04.2013 19:07
Орлин Лазаров споделя,че жена с карцином на еднокринната жлеза се се е изликувала като е използвала следната рецепта: два по-голени корена джинджифил се обелват и настъргват на ситно пенде,след което се смесват с 1/2 кг. мед и се консомира по 3-4 пъти на ден по една лъжичка.За препоръчване е лъжичката да бъде не метална.
10
4
мария
29.04.2013 19:02
Има го и в Кауфланд поне в Благоевград. Знае ли някой как се консумира напр. с/у рак
10
5
Надка Вълчанова
26.03.2013 12:36
Ако някой компетентен знае защо да не се употребява при хора със сърдечносъдови проблеми,моля да сподели!
юлия
04.02.2015 12:49
Защо не БИВА да. сеизползва от сърдечно болни
3
0
ифф
01.01.2014 17:44
И мен ме интересува....
10
5
23
2
Татяна Дамянова
26.03.2013 04:43
В ПЛевен джинджифил има на бул."Христо Ботев" 92, до градинката с паметника на "Христо Ботев" в зеленчуковия магазин.
1
0
Д
16.03.2013 15:52
Продава се в ЛИДЛ.
ВИОЛЕТА ИВАНОВА
26.03.2015 11:54
Не се пие при сьрде4но заболяване защото има силно стимулиращо и ободря
ващо действие по-силно от КАФЕТО- ИМА СИЛНО вьзбуждащ ефект
1
0
1
2

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Намираш се статия за Джинджифил от енциклопедията ни за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако си на мнение, че информацията за Джинджифил е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш допълнителна информация за Джинджифил? Пиши ни и екипът ни ще разширят публикацията.