Извара - ползи от редовната ѝ консумация
Sitni sir - koristi njegove redovne konzumacije
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Извара - ползи от редовната ѝ консумация

Извара - ползи от редовната ѝ консумация

извара
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Изварата е любим продукт на много хора по света, като заедно с невероятния си нежния си вкус, тя има и множество полезни свойства за организма. Именно затова не бива да пренебрегвате силата на изварата, особено ако се консумира редовно.

На първо място тя е ценен източник на витамините от група С, А и В, но също така е богата на така важната по време на бременността фолиева киселина. Изварата съдържа в състава си белтъчини, но и омега-3 и омега-6 мастни ненаситени киселини. Именно поради множеството полезни свойства на изварата, всеки човек трябва да я включи в диетата си.

Извара - ползи от редовната ѝ консумация. В следващите редове вижте повече:

1. Помага за изгарянето на мазнините

Изварата е не само много полезен продукт, но и има свойството да засища глада за по-дълго време. Тя способства за по-бързата обмяна на веществата, като затова е отличен вариант за лека вечеря, ако сте огладнели и не искате да се тъпчете преди да си легнете.

Именно затова изварата е вашият активен помощник в борбата с излишните килограми, като същевременно с това се усвоява бързо от организма. Полезните омега-3 и омега-6 киселини способстват за по-бързото изгаряне на мазнините, което е още един плюс в полза на този продукт.

2. Препоръчва се при хронични заболявания

Полезните свойства на изварата са наистина много. Ако страдате от различни хронични патологии на сърцето, бъбреците или черния дроб, тогава смело можете да я консумирате.

3. Укрепва костната система

Богат източник на калций, който е много важен елемент за костната система. Именно затова е добре да се консумира и от деца, тъй като за тях е от огромно значение достатъчният прием на калций, което оказва влияние на правилното формиране на костната система.

ползи от консумацията на извара

4. Премахва напрежението

Да, колкото и странно да звучи, но изварата помага и за премахването на стреса. Причината за това свойство на продукта е фактът, че при неговата консумацията се синтезира хормона на щастието, а именно серотонин. Това се дължи на факта че изварата е много богата на триптофан, като това е много важна за човека аминокиселина.

5. Подобрява работата на нервната система

Същевременно с това в изварата съдържа и холин, като неговата роля за организма е огромна. Той спомага за подобряване работата на нервната система и на мозъка, като именно поради тази причина редовната консумация на този млечен продукт води до подобряване на съня и намаляването на стреса.

6. Повишава защитните сили на организма

Ако редовно боледувате и имате слаб имунитет, тогава изварата е полезна и в този случай за вас. Тя активно спомага за изграждането на защитни сили, тъй като е много богата на различни бактерии, които подобряват чревната флора. Същевременно с това тези бактерии действат подтискащо на различните патогени, което е още един полезен ефект на млечния продукт.

7. Помага срещу атеросклерозата

При това заболяване се получава отслабване на кръвоносните съдове, като те губят тургора си, което води до тяхното стесняване. Заедно с това при атеросклерозата се получава натрупване на плаки в лумена на съдовете, което е много опасно за здравето и може да стане дори причината за инфаркт или инсулт. Изварата обаче съдържа в състава си различни аминокиселини, които са много полезни за съдовете. По този начин редовната консумация на този продукт помага за укрепването им.

Други полезни свойства на изварата:

- за здрава кожа, коса и нокти;

- превенция на рака;

- подобрява храносмилането.

Съществува погрешна представа, че млечните продукти са полезни само за костната система, но това далеч не е така. Именно затова днес дори изварата е на челно място в класацията на едни от най-полезните продукти в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest