С турската дума илач се обозначава понятието лекарство, направено по народни рецепти, предавано от поколение на поколение, без странични ефекти, но пък високо ефективно.
Когато един илач може да се ползва за повече оплаквания, тогава става дума за почти чудотворен лек, който е добре да се познава и използва.
Най-често илачите се правят от ароматни билки или хранителни продукти, за чието въздействие върху организма хората знаят много покрай консумацията им. Не е рядко такива народни лекове да се приготвят при комбинацията на различни билки и храни, но все пак най-ефективни са тези, при които се залага на възможностите на определена билка или храна.
Ето някои илачи за всичко, тоест един лек, но за много оплаквания.
Вълшебен лек от зелени орехи
Когато орехите узреят, те влизат в състава на много кулинарни изкушения, но дори и зелени, тези чудни ядки с черупка имат своето приложение, основно в народната медицина. Това се дължи на рекордното съдържание на витамин С в зеления орех, 50 пъти по-голямо от това в цитрусите.
Илачите със зелен орех се прилагат при много оплаквания - от очите, храносмилателния тракт, пикочно-половата система, склероза на кръвоносните съдове и мозъчните клетки, рак и туберкулоза.
От 40 зелени орехчета, нарязани на ситно и поставени в 1 буркан мед след 14 дни престой се получава вълшебен еликсир, който помага при:
- Проблем с очите, намаляване на зрителната острота;
- Липса на йод и болести на щитовидната жлеза;
- Понижен имунитет;
- Лесно зарастване на всякакви рани.
Достатъчна е 1 супена лъжица на ден на гладно, за да коригира проблема.
От същото количество зелени орехи и 1 литър домашна ракия се получава орехов ликьор след 6-7 седмици престояване на сместа в буркан или бутилка на слънце. Нужно е само да се прецеди, да се смеси с 750 грама захар, сварена в 2 чаши вода до захарен сироп. Захарта може и да се избегне, ако ликьорът се прави само за илач.
По 2 лъжица 3 пъти на ден след хранене е достатъчна доза за по-добър метаболизъм, при настинка или проблеми с червата. Може да се прилага също при болки в бъбреците, пикочно-половата система или дизентерия.
Илачи с джинджифил
Джинджифилът е бил лек за всичко от древни времена.Той е ефикасно средство за много стомашни неразположения - от коремна болка до гадене.
Джинджифил като дъвка или като чай може да се приема също при възпаления, при зъбобол, както и при всякакви прояви на болков синдром.
Добавен към храната като подправка, регулира работата на чревния тракт и подпомага по-доброто приемане на храната.
Добре познати са ни популярните комбинации от динджифил, мед и лимон, джинджифил, мед и чесън и техните вариации с люти чушки или пък чесън - всички те помагат на белия дроб и са помощник срещу вируси.
А сега обърнете внимание на тези еликсир със зелени орехчета, защото може да ви донесе само помощ и облекчение. Когато им е сезонът, не пропускайте да приготвите и любимия на всички конфитюр от зелени орехчета.
Коментари