Покрай дюнерите арабският хляб стана любим гост и на българската трапеза. Заради характерната си структура може да се ползва не само при приготвянето на сандвичи, сервиране на шишчета, но и в най-различни рецепти, които не са свързани с арабската кухня. Ето няколко вкусни и мързеливи идеи с плосък арабски хляб:
Пица с арабски хляб
Необходими продукти: 4 арабски питки със среден размер, 4 с.л. доматено пюре, 1 топка моцарела, 1 шепа мариновани гъби, 50 колбас по избор, 1 чушка, 150 г кашкавал
Начин на приготвяне: Арабските питки загрейте за кратко в тиган от двете страни. След това ги сложете в голяма тава и ги намажете с доматено пюре. Поставете гъбите, нарязаните колбас и чушка, Поръсете с настърган кашкавал и моцарела. Печете тази мързелива пица до разтапяне на кашкавала и моцарелата. Става много бързо и вкусно. А рецептата търпи всякакви промени, така че вие можете да гарнирате тънката пица с още домати, чушки, маслини или със своите любими продукти.
Баница с плосък хляб
Необходими продукти: 250 г плоски питки със среден размер (може и лаваш), 130 г кашкавал, 200 г сирене, 4 яйца, 100 г краве масло, черен пипер
Начин на приготвяне: Най-напред настържете кашкавала на ситно, а сиренето може и да натрошите. Смесете ги с яйцата и черния пипер. Сместа забъркайте хубаво и от нея слагайте във всяка питка. Завийте на стегнато руло, което нарежете на розички. Всички розички сложете с разреза нагоре върху хартия за печене. Полейте ги с разтопен масло и печете в умерена фурна до зачервяване. После ги напръскайте леко с водичка и завийте тавата с домакинска кърпа. Така баницата от арабски хляб няма да е твърда.
Торта с арабски хляб
Необходими продукти: 1 кофичка маскарпоне (400 г), 1 кофичка заквасена сметана (400 г), 500 г сладко от боровинки, 1 прахче ванилия, 1 и 1/2 пакет плосък арабски хляб среден размер, 300 г орехи или бадеми
Начин на приготвяне: Разбъркайте добре заквасената сметана с маскарпоне, като добавите в сместа и ванилията. В поднос или голяма плоска чиния сложете една плоска арабска питка. Намажете я с крем с маскарпоне. Отгоре разпределете сладко от боровинки. Отгоре поставете втора питка и отново намажете с крем и сладко. Процедирайте така до изчерпване на продуктите. Завършете бързата торта само с крем и Отгоре поръсете с фино смлени ядки. Приберете тортата с орехи в хладилник за 8-10 часа и тогава я нарежете.
А ако сами обичате да си приготвяте тестени изделия, вижте изпитани рецепти за плосък хляб!
Коментари