Направете Малауах у дома и ще разберете разликата от купения плосък хляб.
Това е оригиналното ястие на йеменските евреи, кръгъл лист замразено тесто, който се пържи се в тиган с малко олио или парче постен маргарин от двете страни и се яде с добавки от твърдо сварено яйце и сос от настъргани домати и малко люто на вкус. Малауах се потапя в този сос и се яде с яйце.
Ето и рецептата за тази традиционна израелска закуска.
Домашно приготвени Малауах
10-12 бр./
Необходими продукти: обикновено бяло брашно - 500 г, бяла захар - 20 г, фина сол - 1 ч.л., суха мая - 1 ч.л., чешмяна вода - 1, 5-2, 5 ч.ч.
За нанасяне върху листата:
меко масло - 150 г, малко олио за пържене
Приготвяне:
В купата на миксера смесете брашното, сухата мая, захарта и солта, добавете чаша и половина вода и продължете да месите.
Ако тестото се нуждае от повече вода, добавете още, докато се смесят. Продължете да месите 5-7 минути, докато се оформи гладка топка тесто.
Прехвърля се в намаслена купа, овалва се малко в масло, за да се намаже добре.
Оставете да втаса за около час и половина на стайна температура.
Отстранете въздуха и разделете тестото за плоските питки на топки с тегло 90 г всяка.
Поставете топките върху тава и намаслена хартия за печене и покрийте за 20-30 минути.
Разточете на топка и върху леко набрашнена повърхност разточете на тънък кръг.
С помощта на четка намажете листа с меко масло и сгънете кръга на половин кръг.
Намажете отново с меко масло и прегънете на четвъртинка и отново намажете с меко масло.
Подгънете всички ръбове и отново разточете тестото на кръг.
Повторете операцията с останалото тесто. Отново се поставя да почине върху намаслена тава и се покрива с кърпа до 20-3- допълнителни минути.
Разточете всеки кръг от тестотоплосък хляб върху много леко набрашнена повърхност, поставете върху тава, постлана с хартия за печене и поставете хартия за печене върху кръга тесто. Продължете така с останалите кръгове, докато се образува купчинка Малаухи преди пържене, които се отделят една от друга с хартия за печене.
Пържат се в добре намаслен тиган от двете страни до приятно златисто. Прехвърлете в чиния за сервиране с добавки като: прясно доматено пюре, твърдо сварени яйца, сирене или котидж по желание.
**Можете да замразите Малаухите преди пържене с хартия за печене като буфер между тях и те са прави, а не нагънати.
Вариации за приготвяне на Малаухи
Необичайни чебуреки
Готов Малауах, кайма, лук, подправки
Малауах го извади от фризера по-рано, няколко минути, за да стане малко меко, за да се огъне, без да се счупи, наредете каймата, огънете го като чебурек и се защипа с вилица. Пече се във фурната на 170 °C за около 20 мин, може да се консумира с лека зеленчукова супа или супа топчета.
Малауах с извара и стафиди
Размразете, разделете всеки лист наполовина. Може да се разточи малко.
Пълнеж за Малауах по желание:
извара със стафиди, яйца със зелен лук, пюре от сварени картофи с гъби, нарязано пържено месо с лук и т.н.
Навива се на руло и различни други форми, намазва се с яйце и се пече на фурна 180°C до готовност.
Вижте още:
- Задължителни а опитване израелски ястия;
- Кулинарните традиции в Израел.
Коментари