Как се прави пица - ръководство за начинаещи
Kako se pravi pica - uputstvo za početnike
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави пица - ръководство за начинаещи

Как се прави пица - ръководство за начинаещи

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
931831k
Приготвяне на пица

Домашната пица е едно от най-любимите ястия на малки и големи по цял свят. Ястие, което се приготвя сравнително бързо и лесно. Ето и как можете да си я приготвите сами у дома:

Брашното за хляб е най-подходящото за направата на домашното тесто за пица. Можете да използвате универсално брашно вместо брашно за хляб, но брашното за хляб е с по-високо съдържание на глутен и ще направи по-хрупкава коричката на вашата пица.

Тестото за пица е тесто с мая. Уверете се, че маята не е с изтекъл срок на годност! Препоръчва се да се използва кухненска везна за измерване на количеството на брашното. Това е единственият начин да получите точен грамаж.

Не е нужно да оставяте тестото за пица да втаса за една нощ (или до 48 часа) в хладилника, но ако го направите, то ще има по-добър вкус и въздушни мехурчета, които ще се надуят, когато пицата е изпечена (доста хора се борят да постигнат въздушни мехурчета в тестото за пица). Не забравяйте да извадите тестото от хладилника един час преди да го използвате и да е на стайна температура.

Ако тестото е замразено във фризер, размразете го в хладилник преди да го извадите на стайна температура. Поставете тестото върху набрашнената повърхност и с пръстите и дланта на ръката си направете кръг, който разтегнете добре. Оставете след това тестото да почине за пет минути.

Продължете да разтягате с ръка. Ако не можете да получите тесто до желания диаметър само с дланта си, използвайте добре набрашнена точилка, за да продължите да го разточвате, като работите от центъра навън.

Сиренето моцарела е най-често използваното сирене за пица, но със сигурност не е единственото, което можете да използвате.

Всяко сурово месо трябва да бъде напълно сварено, преди да го добавите в пицата. Също така, всички зеленчуци, които не искате да бъдат сурови в изпечената пица, като лук, чушки, броколи или гъби, трябва първо да бъдат задушени.

Домашна пица

Рецепта за домашна пица и тесто за пица:

Това е класическа рецепта за домашна пица, включваща рецепта за тесто за пица и предложения за топинг.

За тестото: топла вода - 260 мл, суха мая - 7 г (един пакет), брашно за хляб - 460 г, зехтин - 2 с. л. сол - 1 ч. л., захар - 1 с. л., царевично брашно (за да помогне за плъзгането на тестото, когато се разточва на плота).

Топинг: доматен сос ( пасиран); моцарела, кашкавал/пармезан, гъби, маслини, рукола, босилек, карамелизиран лук, шунка/колбас по избор, зехтин, чесън на прах, черен пипер.

Омесете тестото в тавата (намазана с мазнина) на хлебопекарната с програмата за тесто. Първо поставете топлата вода. В единия край на тавата сложете сол, а в другия захар, добавете и зехтина. Изсипете след това пресятото брашно, направете кладенче в него и добавете маята. Програмата меси около час.

След това оставете да втаса, колкото е необходимо, в купа на стайна температура (на топло място) покрито с влажна кърпа или фолио. Разделете тестото на две топки и направете две пици по вкус, следвайки горните инструкции. Оформете кръг от тестото, прехвърлете го в тава за печене върху пергаментова хартия.

Намажете с доматен сос отгоре, наредете гъби, лук, шунка и моцарела, поръсете и с кашкавал/пармезан и подправки, сложете маслини, всичко по ваш вкус.

Залейте с малко зехтин топинга. Печете в предварително загрята фурна до 180 градуса, до готовност. Добавете рукола и сосове по вкус. Да Ви е сладко!

Разгледайте сега всички предложения за домашна пица!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest