Пшеничен грис

Пшеничен грис
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Може да се каже, че поколения от деца в миналото са израснали с каша от грис. Става въпрос за пшенична каша, в която следният размер на частиците, които я съставят, е от 0.25 до 0.75 милиметра и приличат на песъчинки.

Всъщност това е страничен продукт от производството на пшеничното брашно, когато след смилането на зърното остават около 2 % миниатюрни зърна. Продуктът се получава при обработка на твърда пшеница.

Макар че пшеница се отглежда отпреди новата ера, получаването на грис започва много по-късно. Първоначално е бил скъпа храна, в Русия само аристократите са можели да си позволят да го консумират, а обикновените хора не са познавали вкуса му. Всъщност при масовото производство на брашно се установява, че страничният продукт грис е евтина суровина, подходяща за храна. Освен това грисът има интересното свойство да се смила в долната част на червата и след това да се абсорбира в кръвта. Затова течните каши от грис са част от диетите при заболявания на чревно-стомашния тракт. Освен това грисът пречиства организма и премахва мазнините.

Поради значителните ползи за организма и достъпната си цена тази храна е добре да се познава повече и да намери място на трапезата. Ето някои факти за гриса.

Описание и производство на грис

Грисът е натрошено пшенично зърно с размер на всяка фракция от 0.25 до 0.75 милиметра. От маркировката на опаковката може да се разбере дали е приготвен от мека, твърда пшеница или от смесена. Практически грисът е грубо брашно.

Какво е пшеничният грис и защо се нарича така

Грис

Наименованието произлиза от италианската дума semola и означава трици. Ако погледнем още по-назад в древни времена, думата идва от латински, където simila означава брашно или булгур.

В съвременното индустриално производство грисът се получава в процеса на смилане на брашното, при който се използват нарезно стоманени валове. Ролките се регулират, така че пространството между тях да бъде по-малко от ширината на зърното на пшеницата.

Когато житото попадне в мелницата, ролките отделят триците и зародиша, докато нишестето се превръща в едри парчета. С пресяване тези парчета се отделят от триците. Това е грисът. След това той се смила на брашно.

Грисът, направен от твърда пшеница, е жълт на цвят. Той е базата за производство на кускус. Прави се чрез смесване на около две части грис и 1 част твърдо брашно (фино смлян грис).

Когато се прави от по-меко брашно, е светъл на цвят, почти бял. В САЩ на смлените меки видове пшеница се казва нишесте.

Грисът е навлязъл в хранителната диета на хората заради богатото си съдържание и полезните свойства за тялото.

Състав и хранително съдържание на пшеничен грис

Пшеничен грис рецепти

Пшеничния грис е изключително калоричен вид зърнена храна. Той обогатява организма с протеини, въглехидрати, фибри и много микроелементи. В 100 г грис се съдържат:

- 333 килокалории;

- 1 г мазнини;

- 10.3 г протеини;

- 70.6 г въглехидрати;

- 3.6 г фибри;

- 14 г вода.

В сварено състояние грисът съдържа много по-малко калории и е подходяща храна при диети, необходими при някои заболявания.

От порция грис тялото получава тиамин, фибри, фолат, рибофлавин, магнезий, желязо. Богатството на витамини от група В го прави важна съставка за поддържане на различни функции на тялото. Той е по-добър от обикновеното брашно. Осигурява на организма веществата, нужни за ефективната работа на сърдечно-съдовата, нервната, еднокринната, мускулно-скелетната, имунната и храносмилателната система. Освен това запазва младостта на кожата, косата и ноктите и поддържа физическия и емоционалния баланс.

Ползи за тялото от консумацията на пшеничен грис

Пшеничен грис сладкиш

Пшеничният грис има способност да се абсорбира добре в тялото и да го насити с хранителни вещества, а има и приятен и лек вкус, поради което се използва често в кулинарията.

От него се прави прочутата каша от грес, широко използвана в детското хранене. Освен това е подходящ продукт за тесто за палачинки, паста и всякакви печива, за кремове, кюфтета и други.

Медицината препоръчва тази храна за възстановяване след боледуване. Ползите от гриса:

1. Заради малкото количество фибри може да участва в диетите на хора със заболявания на стомаха и червата;

2. Тъй като се усвоява в долната част на червата, помага за отстраняване на излишната слуз, мазнини и соли от тялото;

3. Бори се със стреса, тъй като съдържа антиоксиданти;

4. Поради невисоките нива на протеини е подходяща храна за хора с бъбречни заболявания;

5. Насища организма с хранителни вещества за дълго време;

6. Диетичните фибри имат положителен ефект върху работата на сърцето и пазят тялото от рак;

7. Съдържащият се витамин Е е стимул за работата на ума.

Ползите от консумация на грис за възрасти и деца са различни и трябва да се прави това разграничение, когато се предлага на различни възрастови групи.

Ползи от грис за възрастни

Пшеничен грис десерт
Снимка: Диана Костова

Кашата от грис за време след операции за бързо възстановяване на тялото е препоръка на всеки лекар. Тъй като продуктът бързо повишава нивата на глюкоза, след консумацията му се усеща прилив на енергия. Затова е особено полезен за активно спортуващи мъже. Тези, които имат здрав стомах и чревен тракт, могат да ядат грис като профилактика срещу стомашни и чревни заболявания.

Кашата от пшеничен грис успокоява човек при нервни сривове и разстройства в нервната система.

Грисът се готви бързо и след това се абсорбира лесно, а тялото се прочиства от мазнини и вредни вещества.

С правилна употреба на грис може да се избегне лошия холестерол, затова е полезен за хората с диабет, които знаят в какви дози да го консумират.

Ползи от консумацията на грис за деца

Въпреки че кашата от грис е в основата на детското хранене в миналото, преди да се включи в менюто на детето, е нужно да се познават свойствата на този хранителен продукт. Той съдържа много глутен и затова е трудно усвоим за деца до предучилищна възраст. За бебетата и децата под 3-годишна възраст педиатрите не препоръчват консумацията на каша или други ястия с грис. Единствената полза идва от това, че децата с тегло под нормата имат в негово лице помощник, който ще им бъде от полза в борбата за качване на килограми.

Вреди и противопоказания за консумация на пшеничен грис

Обичаната и широко рекламирана каша от грис има противопоказания за редица заболявания и състояния. Тя трябва да се изключи от менюто при:

- Цьолиакия - това заболяване изисква безглутеново хранене, а грисът съдържа много глутен;

- Деца под 7-годишна възраст - грисът като зърнена култура има способност да отстранява калция от тялото, а това води до редица костно-мускулни увреди и заболявания;

- Хората в напреднала възраст - заради развитието на остеопороза и опасността от прекомерно напълняване;

- При хора с наднормено тегло - пречи на стремежа за отслабване

- Ставни заболявания- заради липсата на калций, който се получава при редовна употреба;

- При подагра - засилва оплакванията и отоците по тялото.

В каква форма се консумира грис

Каша от грис

Рецептите за ястия с грис са многобройни. Освен известната каша с грис в Европа продуктът е популярен за пудинги с грис, десерти, сладкиши и дребни сладки. В Италия правят с него паста, кнедли и ньоки, добавят го и към тестото за пица.

На изток приготвят сладкиши с грис, като го смесват с бадеми, захар, масло и кедрови ядки. В Турция правят ирмик хелваси халва с грис.

Във Финландия правят студен грис, разбит с горски плодове.

В Индия са популярни сладкиши рава лада с грис за празници и фестивали.

В Германия и Литва правят пудинг с грис.

Може също да се приготвят понички с грис и тиква, каша с грис и орехи или мус от боровинки, както и да се опитат още много вкусни възможности:

- десерти с грис;

- сиропирани сладки с грис;

- палачинки с грис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес