За поддържането на оптимално здраве са нужни 90 хранителни вещества. В тях влизат 17 витамина, 59 минерала, 12 аминокиселини и 3 незаменими мастни киселини.
Преработката на храната обаче и изчерпването на хранителните вещества от почвата са основните причини за недостига на тези нужни вещества в тялото на човека.
За щастие съществува елемент, който се намира в почвата и се нарича фулвинова киселина. Той прави хранителните вещества от храната по-достъпни и коригира недостатъчността.
Какво е фулвинова киселина
Това е елемент, който се намира в хумуса или горния почвен слой с високо съдържание на хранителни вещества. Частично разложената материя е основа на хумуса и торфа. Този слой подхранва растенията.
Милиони полезни микроби създават фулвиновата киселина в много малки количества, действащи върху гниещата растителност. Тя се комбинира с различни минерали и създава сложно молекулно съединение. Фулвиновата киселина активира хранителните вещества в почвата и те биват използвани от клетките на растенията.
Когато хранителните вещества влязат в контакт с фулвиновата киселина, те се разтварят във форма, която ги прави по-достъпни за организма. В същото време фулвиновата киселина прави клетките по-пропускливи и възприемчиви към тези хранителни вещества.
В човешкото тяло фулвиновата киселина е основно средство, което пренася витамини и хранителни вещества в различни части на тялото. Затова се нарича супер клетъчен проводник. Реализира всички хранителни вещества, които приемаме с храната.
Ползи от фулвиновата киселина
- Катализатор
Освен че благоприятства усвояването на хранителните вещества в тялото, тя действа и като катализатор - улеснява химическите реакции. Фулвиновата киселина действа на всички процеси - производство на ензими, движение на хранителни вещества, храносмилане и други.
- Антикосидант
Фулвиновата киселина е естествен антиоксидант, който унищожава свободните радикали. Това означава на практика, че забавя стареенето и предпазва от болести.
- За храносмилането
При хранене тялото освобождава ензими, които разграждат храната и освобождават хранителните вещества в нея. Фулвиновата киселина участва като активатор на тези ензими.
- Детоксикация
Прочистването на тялото е много важно за предпазване от много болести, които са резултат от токсините, които приемаме с храната и влиянието на околната среда. Фулвиновата киселина активно прочиства тези токсини и замърсители, превръща ги в неактивни съединения, които се изваждат с отделителната система.
- Противовирусно
Фулвиновата киселина се счита за едно от най-мощните и най-безопасни средства за борба с вирусите. Може да се използва дълго, без да създаде резистентност.
- Средство за добро здраве
Тази киселина засилва имунитета, възстановява електролитния баланс, повишава жизнеността, дава сили срещу стреса, повишава ниските нива на желязо, коригира минералните дефицити.
Фулвинова киселина може да се приема като хранителна добавка.
Вижте още ползата от гама-линоленовата киселина и всичко за мравчената киселина.
Коментари