Креативни начини да преустроите празничното си вечнозелено дърво
Празничният сезон носи радост, задружност заедно с вечно зеления аромат на коледните елхи. Но след като празненствата приключат, мнозина се чудят какво да правят с дървото си. Вместо да го изхвърлите, защо не проучите един нетрадиционен, но същевременно екологичен вариант: да превърнете вашето коледно дърво във вкусна и питателна напитка?
Преизползването на вашето коледно дърво в сиропи, чайове или инфузии не е просто устойчив избор, това е вълнуващ начин да уловите духа на празниците в чаша.
Можете ли наистина да използвате коледно дърво
Много видове коледни елхи като ела, бор и смърч имат ядливи и ароматни игли, богати на витамин С и антиоксиданти. В исторически план индианските и скандинавските култури са използвали иглолистни игли за приготвяне на чай за имунитет и енергия. Тези игли не само придават освежаващ, цитрусов вкус на напитките, но предлагат и изненадващи ползи за здравето.
Забележка: Преди да се гмурнете в тази авантюра, уверете се, че вашето дърво не е било третирано с пестициди или химикали. Използвайте само органични, нетретирани дървета за кулинарни цели.
Ползи за здравето от напитките с елха
- Богати на витамин С
Боровите и смърчови иглички съдържат значителни количества витамин С, за който е известно, че повишава имунитета и се бори с настинките;
- Високо съдържание на антиоксиданти
Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, насърчавайки цялостното здраве;
- Подпомагане на дишането
Вечнозелените иглички традиционно се използват за облекчаване на респираторни проблеми като задръствания или болки в гърлото;
- Енергизиращи свойства
Ободряващият аромат на бор и смърч може да освежи ума и тялото.
Подпомагане на храносмилането
Някои чайове, направени от иглолистни иглички, могат да подобрят храносмилането.
Как да вложите вашето коледно дръвче в напитка
1. Чай от борови иглички
Лесен и възхитителен начин да използвате отново коледната си елха е като си сварите чай от борови иглички.
Състав:
Пресни иглички от бор, ела или смърч (избягвайте тисовите дървета, тъй като са токсични)
Вода
Мед (по желание).
Приготвяне:
Изплакнете старателно иглите, за да отстраните мръсотията или отломките.
Нарежете иглите на малки парченца, за да освободят маслото си.
Сварете вода, след това я оставете леко да се охлади, за да избегнете горчивина.
Накиснете иглите за 5-10 минути.
Прецедете и по желание подсладете с мед.
2. Евъргрийн сироп
Сиропът с иглолистни е идеален за коктейли, десерти или като уникален топинг за палачинки.
Продукти:
2 чаши захар
2 чаши вода
шепа пресни иглички.
Приготвяне:
Комбинирайте захарта, водата и игличките от елха в тенджера.
Загрейте леко, докато захарта се разтвори.
Оставете да къкри 10-15 минути, след което оставете да изстине.
Прецедете сместа в буркан и охладете.
3. Основа за коктейли
Създайте ароматна основа за коктейли или газирани напитки.
Съставки:
Елхови иглички
Захар
Вода,
Лимонова кора
Малко водка -по избор за консервиране.
Приготвяне:
Пригответе "вечнозелен" сироп.
Добавете лимонова кора за допълнителен вкус.
Смесете с газирана вода или джин за освежаваща напитка.
4. Джин или водка с коледно дърво
За празничен привкус на любимите ви спиртни напитки:
Напълнете буркан с почистени игли.
Залейте иглите с водка или джин.
Затворете и оставете да се влива в продължение на 1-2 седмици, като от време на време разклащате.
Прецедете преди употреба.
Съвети:
Смес с цитрусови плодове е най-подходяща.
Съчетаването на елхови игли с лимон или портокал подобрява естествената им пикантност.
Експериментирайте с десерти.
Използвайте вашия вечнозелен сироп, за да овкусите сладкиши, глазури или бисквити.
Украсете с остатъци.
Запазете няколко клонки, за да гарнирате коктейли или ястия за ароматна нотка.
Значение:
Употребата на вашето коледно дърво в напитка е екологичен избор, който намалява отпадъците. Давайки втори живот на дървото си, вие допринасяте за по-устойчив празничен сезон, докато изследвате уникални кулинарни изживявания.
Вижте още идеи за празнични коледни напитки, както и кои с напитките за повече настроение на Коледа.
Коментари