Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Изпий коледното си дръвче за здраве и настроение

Изпий коледното си дръвче за здраве и настроение

Напитка с борови връхчета
Снимка: Vladimir Konoplev / pexels.com

Креативни начини да преустроите празничното си вечнозелено дърво

Празничният сезон носи радост, задружност заедно с вечно зеления аромат на коледните елхи. Но след като празненствата приключат, мнозина се чудят какво да правят с дървото си. Вместо да го изхвърлите, защо не проучите един нетрадиционен, но същевременно екологичен вариант: да превърнете вашето коледно дърво във вкусна и питателна напитка?

Преизползването на вашето коледно дърво в сиропи, чайове или инфузии не е просто устойчив избор, това е вълнуващ начин да уловите духа на празниците в чаша.

Можете ли наистина да използвате коледно дърво

Много видове коледни елхи като ела, бор и смърч имат ядливи и ароматни игли, богати на витамин С и антиоксиданти. В исторически план индианските и скандинавските култури са използвали иглолистни игли за приготвяне на чай за имунитет и енергия. Тези игли не само придават освежаващ, цитрусов вкус на напитките, но предлагат и изненадващи ползи за здравето.

Забележка: Преди да се гмурнете в тази авантюра, уверете се, че вашето дърво не е било третирано с пестициди или химикали. Използвайте само органични, нетретирани дървета за кулинарни цели.

Ползи за здравето от напитките с елха

Напитка с елхови иглички

- Богати на витамин С

Боровите и смърчови иглички съдържат значителни количества витамин С, за който е известно, че повишава имунитета и се бори с настинките;

- Високо съдържание на антиоксиданти

Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, насърчавайки цялостното здраве;

- Подпомагане на дишането

Вечнозелените иглички традиционно се използват за облекчаване на респираторни проблеми като задръствания или болки в гърлото;

- Енергизиращи свойства

Ободряващият аромат на бор и смърч може да освежи ума и тялото.

Подпомагане на храносмилането

Някои чайове, направени от иглолистни иглички, могат да подобрят храносмилането.

Как да вложите вашето коледно дръвче в напитка

1. Чай от борови иглички

Лесен и възхитителен начин да използвате отново коледната си елха е като си сварите чай от борови иглички.

Състав:

Пресни иглички от бор, ела или смърч (избягвайте тисовите дървета, тъй като са токсични)

Вода

Мед (по желание).

Приготвяне:

Изплакнете старателно иглите, за да отстраните мръсотията или отломките.

Нарежете иглите на малки парченца, за да освободят маслото си.

Сварете вода, след това я оставете леко да се охлади, за да избегнете горчивина.

Накиснете иглите за 5-10 минути.

Прецедете и по желание подсладете с мед.

2. Евъргрийн сироп

Коледен Грог

Сиропът с иглолистни е идеален за коктейли, десерти или като уникален топинг за палачинки.

Продукти:

2 чаши захар

2 чаши вода

шепа пресни иглички.

Приготвяне:

Комбинирайте захарта, водата и игличките от елха в тенджера.

Загрейте леко, докато захарта се разтвори.

Оставете да къкри 10-15 минути, след което оставете да изстине.

Прецедете сместа в буркан и охладете.

3. Основа за коктейли

Иглички от елха

Създайте ароматна основа за коктейли или газирани напитки.

Съставки:

Елхови иглички

Захар

Вода,

Лимонова кора

Малко водка -по избор за консервиране.

Приготвяне:

Пригответе "вечнозелен" сироп.

Добавете лимонова кора за допълнителен вкус.

Смесете с газирана вода или джин за освежаваща напитка.

4. Джин или водка с коледно дърво

Коледен водка коктейл
Снимка: Denys Gromov / pexels.com

За празничен привкус на любимите ви спиртни напитки:

Напълнете буркан с почистени игли.

Залейте иглите с водка или джин.

Затворете и оставете да се влива в продължение на 1-2 седмици, като от време на време разклащате.

Прецедете преди употреба.

Съвети:

Смес с цитрусови плодове е най-подходяща.

Съчетаването на елхови игли с лимон или портокал подобрява естествената им пикантност.

Експериментирайте с десерти.

Използвайте вашия вечнозелен сироп, за да овкусите сладкиши, глазури или бисквити.

Украсете с остатъци.

Запазете няколко клонки, за да гарнирате коктейли или ястия за ароматна нотка.

Значение:

Употребата на вашето коледно дърво в напитка е екологичен избор, който намалява отпадъците. Давайки втори живот на дървото си, вие допринасяте за по-устойчив празничен сезон, докато изследвате уникални кулинарни изживявания.

Вижте още идеи за празнични коледни напитки, както и кои с напитките за повече настроение на Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest