Галета

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Панировка с галета

Галета е кулинарна съставка, която намира широко приложение при приготвянето на разнообразни ястия и панировки. Наименованието галета идва от италианската дума galetta или от френски galette. Галетата представлява смлян сух хляб и не трябва да се бърка с хлебните трохи, които от своя страна биват сухи и пресни.

За кулинарната употреба на галетата се говори векове назад в историята – запазени са документирани записи в готварски книги, които упоменават използването на галета още през 1716 г. Предполага се, че някой някога е направил галета, за да намери приложение на стар и сух хляб, както и на останалите от различните хранения кори от хляба.

Също така трябва да се прави разлика между галета и крутони, като вторите представляват малки хлебни кубчета с големина около 1 см, често изпечени или запържени и овкусени със сол и различни подправки. Сама по себе си галетата е доста по-малка по размери и е с големината на едър пясък. Има по-едра и по-фино смляна галета.

Сухата галета се приготвя, като се препече много стар хляб, за да се премахне излишната и останала влага в него. Тя има пясъчна и дори брашняна консистенция. Обикновено се използва за панировка и получаването на крехка и хрупкава коричка.

Хлябът, който се използва за направата на мека, прясна и не чак толкова суха галета са съответно по-меки и пресни, в резултат на което се получават по-големи трохи, които се използват, когато искаме да получим по-мека и крехка коричка или плънка.

Популярна е японската галета Панко (Panko), която се използва главно за пържене и панировки. Има два вида панко галета – бял панко (от средата на хляба) и тан панко (от цял хляб с кората). Най-масово тази азиатска галета се използва при готвенето на риба и морски дарове. Освен в Япония, Панко галетата се произвеждат в целия свят и най-вече в азиатските страни Корея, Тайланд, Китай и Виетнам.

Напоследък в САЩ галетата Панко може да се срещне в бурканчета по щандовете за здравословно хранене. Всъщност предлагането и в тези секции на големите супермаркети е просто маркетингов трик, защото галетата не се отличава с особени диетични свойства, още повече, че се използва за пържене и паниране.

Галета

Състав на галетата

По своята хранителна стойност галетата се доближава до хляба, който се използва за направата й. Обикновено в 100 г галета се съдържат: 395 ккал, 13.35 г белтъчини, 71.98 г въглехидрати, 5.3 г мазнини.

Калориите от мазнините в галетата са около 47. В тези фини смлени трохички откриваме още по-големи количества на фосфор (165 мг), калций 183 мг, магнезий 43 мг, холин 14.6 мг и желязо 4.83, натрий (732 мг), калий (196 мг).

Избор и съхранение на галетата

У нас в търговската мрежа може да намерите пакетирана галета, най-често в разфасовки по 500 г, като има и от 1 кг и повече. Когато избирате галета в магазина има прости и елементарни неща, които трябва да съблюдавате. Непременно обърнете внимание дали консистенцията е хомогенна и гладка – ако има бабунки, това може да означава, че галетата е стара. Важен е и цветът на фините хлебни частички – те са с цвят охра, а ако забележите друго оцветяване, това навярно може да е мухъл.

Щом отворите веднъж пакета галета вкъщи, е добре да съхранявате сухите хлебни трохи в подходяща кутия с капак, в която не прониква въздух. Може да ги сложите както в кухненски шкаф, така и в хладилник, където ще се запазят за доста по-дълго. Запомнете, че е добре да приготвяте пресни хлебни трохи в количество, което ще ви е необходимо за текущото готвене.

Кулинарно приложение на галетата

Галетата участва в направата на доста и различни ястия. Овалването в брашно, разбито яйце и галета е класически вариант на панировка. Често запържването на различни кюфтета, меса, риба и т.н. става само с овалване в галета. Освен при пържене галетата се използва и като уплътняващ компонент в състава на различни сосове, гратени, запеканки, като може да се поръси и отгоре, за да се получи хрупкава коричка. Ако смесите фините трохи с различни сухи или пресни подправки, може да получите невероятно ароматна смес, която да използвате дори в салати и за поръсване на зеленчукови ястия.

Може да си приготвите ароматна и вкусна галета, като към 1 ч.ч. хлебни трохички прибавите 1/3 ч.л. сол, малко червен пипер, черен и бял пипер, сух босилек или чубрица. Италианската ароматна галета се приготвя с добавянето на сух магданоз, сух босилек, сух розмарин, градински чай, мащерка и малко сол. Към галетата може да добавите и различни други продукти – кашкавал, растителна мазнина като зехтин и цяла гама от пресни подправки. Особено интересен вкус придобива галетата, разбъркана с екзотични подправки като къри, куркума и индийско орехче.

Домашна галета

Приготвяне на галета

Домашната направа на галета е изключително лесна. За целта е необходимо да разполагате с няколко парчета стар хляб, които трябва да препечете във фурната, след което да изчакате да изстинат и да ги натрошите. Най-лесно е да използвате кухненски робот – просто пускате парченцата сух и позапечен хляб и пасирате и блендирате за кратко. Колкото по-дълго оставите робота да работи, толкова по-фини трохи ще получите.

Друг вариант е да сложите хлебните късове в найлонов плик и с помощта на точилка, чукче за месо или друг голям и тежък предмет, да ги натрошите. Ако използвате домакинска точилка, просто я приплъзвайте напред назад с натиск. Хлебни трохи можете да приготвите от всякакъв вид хляб, които имат под ръка. Имайте предвид, че всеки различен хляб ще получите малко по-различен вкус. Може да направите два вида трохи - от пресен и от сух хляб.

Ако искате да си приготвите пресни, по-мекички хлебни трохи е нужно отново да използвате стар хляб. Разликата е, че няма нужда да го печете, а просто да оставите парчетата за час-два на въздух, за да поизсъхнат. Използвайте средата на филийките и ги накълцайте с голям нож или отново ги пуснете в кухненския робот.

Панирани топки с галета

От 3 филийки хляб се получава около 1 ч.ч. пресни трохи. Ако смелите обаче 3 филии препечен и изсъхнал хляб, ще получите доста по-малко количество – между ½ и 2/3 ч.ч. Причината за тази разлика е в по-голямото количество влага, която придава обем на пресния, непечен хляб. За 1 ч.ч. свежи трохи са ви необходими около 4-5 филии.

Рецепта за Панировка с галета и кашкавал

галета - 1 и 1/2 ч.ч. или свежи хлебни трохи

кашкавал - 2 с.л. настърган

сол - 1 ч.л.

риган - 1 ч.л.

магданоз - - 3/4 ч.л. сух

лук - 1/2 ч.л. на прах

чесън - 1/4 ч.л. на прах

червен пипер - 1/4 ч.л.

Объркайте добре всички съставки и овалвайте в тази панировка продуктите преди да ги сложите да се пържат в сгорещена мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest