Съвети при готвене на бамя
Как приготовить бамию?Saveti za kuvanje bamije
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвене на бамя

Съвети при готвене на бамя

DesislavaDesislava
Новак
217475
Бамя

Бамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр. н. е. и е била отглеждана от древните египтяни. Бамята е един чудесен източник на ценни хранителни вещества. Тя е добър източник на витамин С.

Тя е с ниско съдържание на калории и е без мазнини. Бамята е на разположение през цялата година, като пиковия и сезон е през летните месеци. Въпреки това може да бъде намерена на пазара почти винаги в замразено или прясно състояние.

Вкусът на бамята позволява тя да бъде добавена към много и различни рецепти. Бамята често се използва като сгъстяващ агент в супи и яхнии, благодарение на лепкавото си ядро. Въпреки това, бамята може да се приготви на пара, да се свари, да се направи кисела, като туршия, да се сотира или да се изпържи или панира.

Първото нещо което трябва да знаете преди да започнете да готвите бамя е, че тя е чувствителен зеленчук и не трябва да бъде приготвяна в тави и тигани, изработени от желязо, мед или месинг, тъй като химическите свойства на тези метали, карат бамята да почернее.

Ако вашата бамя е съхранявана в хладилника, преди да започнете да готвите я извадете и я оставете да се стопли до стайна температура. Може би след изваждането и от хладилника тя ще изглежда леко влажна, за това я оставете да позасъхне.

Готвене на Бамя

Нарежете бамята на кръгчета, диагонално или на дълги резени. След като я нарежете в желаната от вас форма е хубаво да я поставите на слънце в продължение на поне 30 минути, за да изсъхне и за да се изпари част от излишната влага в нея. Другата алтернатива е да я оставите в кухнята на стайна температура за 1 час.

Бамята се готви бързо и поради този факт тя се обработва на умерено силен огън. Когато сотирате бамя, бъдете сигурни, че сте я разпрострели на равномерен слой в тигана. Ако той е претъпкан, бамята ще започне да се поти и да освобождава влага (слуз).

Добавете сол на бамята, след като сте я сготвили. За да добавите сол, нека бамята е готова напълно и след като я премахнете от топлината я поръсете със сол на вкус и разбъркайте бързо. Ако добавите сол в началото на процеса на приготвяне или по време, това може да доведе до освобождаване на влага (слуз).

Никога не покривайте тигана, докато се готви бамята. Покриването и предизвикването на пара ще доведат до появата на нежелана влага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest