gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от прясното сирене

Ползи от прясното сирене

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Прясно сирене
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Сиренето е богато на калций, фосфор и цинк, както и на микроелементи, спомагащи за възстановяването на киселинността в устата. Събраните в него качества спомагат за изграждането на костната тъкан. По принцип калцият е трудно смилаем елемент. В сиренето обаче, той е под формата на калциев лактат, поради което се усвоява лесно.

Най-големи съдържания на благоприятните качества на сиренето са в прясното такова, тъй като във всеки друг вариант на обработено по някакъв начин, даден елемент намалява свойствата си или изчезва напълно. Прясното сирене е полезно и за хора с диабет, тъй като има големи количества на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Прясното сирене се нарича още неузряло. Прави се от подквасено мляко с ензими, след което му се източва суроватката. Изварата, която остават, се прави на сирене. Трябва да се има в предвид, че пресните сирена са с по-високо съдържание на влага, поради което се развалят бързо.

Пресните сирена са сходни по аромат и консистенция. Могат да бъдат открити не само в специализирани магазини за млечни продукти, а и в най-обикновени хранителни вериги.

Сирене

Когато човек има непоносимост към краве мляко, това не е проблем. Той може да яде сирене от млякото на други животни- козе, овце, тъй като употребата на сирене е задължителна за всеки.

Козето сирене е с по-силна миризма от кравето и се счита за мазно. Овчето пък има специфичен вкус, но точно заради него е високо ценено.

Ензимите и бактериите, които се съдържат в прясното сирене, са жизнеспособни само при употреба именно в прясно състояние. Използване на по-висока температура на обработка ги убива.

Консумацията на различни суровини сирена подхранват и укрепват тялото.

Прясното сирене:

- Понижава холестерола и предпазва от загуба на костна тъкан;

- Предоставя полезни бактерии и млечни киселини на храносмилателния тракт, които пазят от болести, и спомагат за лесното усвояване на храната;

- Увеличава съдържанието си на витамин B и C по време на ферментация;

- Млечните свойства се усвояват по-добре от хора с непоносимост към лактоза, тъй като по-голямата част от нея се превръща в млечна киселина;

- Увеличава ензима, допринасящ за храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest